Варварската атака в Найроби е удар по туризма

Няма информация български граждани да са се намирали в мола в Найроби

Варварската атака в Найроби е удар по туризма | StandartNews.com

Найроби. Нападението срещу мола в Найроби може да е сериозен удар за най-голямата икономика в Източна Африка, която разчита силно на доходите от туризъм, коментира Ройтерс.

В. "Файненшъл таймс" от своя страна отбелязва, че атаката е била извършена срещу търговския център, който до голяма степен символизира скорошния социален и икономически бум в Кения. Молът "Уестгейт" се намира в хубавото предградие "Уестлендс" и е символ на нов Найроби, който през последното десетилетие преживя бърз икономически растеж, привличайки милиарди долари директни чужди инвестиции. "Уестгейт" е сърцето на средната класа - той представлява цялата нова модерна мол-култура. Дали сте бял, черен или кафяв, няма значение - това е място, което всеки би посетил", обяснява инвестиционен анализатор, базиран в Найроби.

Групировката "Аш Шабаб", която воюва срещу кенийските и другите африкански мироопазващи сили в Сомалия, многократно е отправяла заплахи към Найроби, ако властите там не решат да изтеглят силите си от страната им, коментира Ройтерс. Кения изпрати части в Сомалия през октомври 2011 г., които да издирват бойци, обвинявани от Найроби за отвличане на туристи и атаки срещу силите за сигурност. В края на октомври 2011 г. кенийските ВВС удариха сомалийския град Джилиб. Според данните жертва на бомбардировките са станали 12 души, сред които и деца. Други 52 души са убити. Жители на града обясниха, че един от ударите е нанесен по база на ислямистката групировка "Аш Шабаб", а друга - по бежански лагер наблизо.

Свалянето от племенни лидери на военния диктатор, управляващ от 1969 г., Мохамед Сиад Баре, през 1991 г., хвърля страната от Африканския рог в анархия, която позволява на Аш Шабаб, което означава "младежи" или "момчета" на арабски, да наложат контрол над големи територии в южна и централна Сомалия. Милициите на Аш Шабаб са били част от движението Съюз на ислямските съдилища, което изтласква подкрепяните от САЩ племенни лидери от Могадишу през юни 2006 г. и дори завзема властта за 6 месеца, преди да бъде отблъснато от сомалийски и етиопски войски. През август 2011 г. Аш Шабаб започва да изтегля бойците си от Могадишу. През септември 2012 г. африканските мироопазващи сили изгонват групировката от пристанището Кисмайо. Загубата на контрол над столицата и порта показва, че въпреки че продължават да са способни на бомбени атентати, терористите не могат да отблъснат армейски части, подкрепяни от чужбина. Етиопските, кенийските и африкански миротворци (AMISOM) продължават да напредват и да завземат бастиони на екстремистите.

В началото на 2012 г. Ал Каида обявява, че Аш Шабаб се е присъединила към редиците й, че групировката е предприела тактиката "удряй и бягай" срещу силите на AMISOM. Най-малко 3000 африкански миротворци са убити в Сомалия от 2007 г., по данни на ООН.

Няма информация български граждани да са се намирали в мола в Найроби и да са пострадали при заложническата драма. Това съобщиха вчера за "Стандарт" от Външно министерство. Сред жертвите в Кения има много чужденци. Трима британци и двама дипломати - един от Канада и друг от Гана, са загинали при нападението, предаде Ройтерс. Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че има потвърждение за смъртта на тримата британци и предупреди, че трябва да се очакват още лоши новини. "Знаем, че трима британци са убити. Тъй като атаката продължава, трябва да се подготвим за други лоши новини", заяви премиерът. Той увери, че приоритет на правителството е да направи всичко възможно за британските граждани, попаднали в клопката на ислямистите. Лондон е предложил също така на Найроби помощ за справяне с кризата. Британският външен министър Уилям Хейг вчера свика кризисен щаб. В Кения бяха изпратени допълнително дипломати, които да оказват консулска помощ.

Общо двама канадски граждани са убити, сред които 29-годишната дипломатка. Ганайският дипломат и поет Кофи Аунор също е сред жертвите. Един китайски гражданин, както и двама французи са убити от ислямистите. Американският държавен секретар Джон Кери, който предложи помощ на Кения, съобщи, че няколко американски граждани са били ранени. Съпругата на американски дипломат, работещ за Американската агенция за международно развитие, е убита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай