Варуфакис: Меркел държи ключа за кризата

Варуфакис: Меркел държи ключа за кризата | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел държи ключа за излизане от кризата в Гърция. Това мнение изрази гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис пред "Билд".

Правителствените ръководители на Европейския съюз трябва да действат. Сред тях г-жа Меркел, като представител на най-важната страна, държи ключа, надявам се, че тя ще го използва, заяви Варуфакис в интервю за изданието. Той посочи, че гръцкото правителство е отворено за нови предложения на институциите след провала на преговорите в Брюксел в събота.

Това се случва след като министрите на финансите от еврозоната отказаха да продължат с една седмица програмата за подпомагане на Атина, която изтича на 30 юни.

Гръцкото правителство обяви, че организира на 5 юли референдум по предложенията на кредиторите – ЕС, ЕЦБ и МВФ – които включват реформи и бюджетни съкращения срещу отпускането на още помощи – и препоръча да се гласува с "не".

Но ако институциите представят нови предложения и те са "много по-добри" от досегашните, ние бихме могли всеки момент да променим препоръката си и да приканим избирателите да ги приемат, каза гръцкият финансов министър.

Гърците и по-специално Варуфакис често отпращат топката към Ангела Меркел като ръководител на най-силната европейска икономика. Но макар да се стреми да избегне криза в еврозоната, тя трябва също да държи сметка за германските избиратели. А те са все по-отрицателно настроени към Гърция, която вече получи повече от 200 милиарда евро гарантирани заеми от партньорите си от ЕС и МВФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай