Варуфакис: Гърция е пред криза

Варуфакис: Гърция е пред криза | StandartNews.com

Финансовата ситуация в Гърция е критична и до две седмици може да се стигне до криза. Това заяви финансовият министър на страната Янис Варуфакис който бе в Брюксел, където Атина и кредиторите й обсъдиха отпускането на последния транш за южната ни съседка, който е в в размер от над 7 млрд. евро.

Проблемите с ликвидността задушават Гърция, смята той. Има напредък в разговорите с Гърция, но има нужда от повече време и усилие, за да бъде постигнато споразумение, каза от своя страна Йерун Дийселблум и опроверга песимистичните прогнози на финансовия министър.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле предложи Атина да организира референдум за провежданите икономически реформи, за които настояват кредиторите й. Гърция обаче обяви, че няма такива планове, а за подобен референдум няма време.

Международният валутен фонд (МВФ) работи с националните власти в Югоизточна Европа относно плановете за действие при извънредна ситуация на гръцки фалит. Това стана ясно вчера от високопоставен представител на институцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай