МВФ работи по сценарий за фалит на Гърция

МВФ работи по сценарий за фалит на Гърция | StandartNews.com

Международният валутен фонд (МВФ) работи с националните власти в Югоизточна Европа относно плановете за действие при извънредна ситуация на гръцки фалит, заяви високопоставен представител на институцията. Това бе едно от редките публични признания, че регулаторните органи се подготвят за потенциален срив в хода на преговорите за продължаване на помощта за Атина, пише The Wall Street Journal.

"Ние сме в диалог с всички тези страни", заяви Йорг Дикресин, зам.-директор на европейския отдел на МВФ. "Ние говорим с тях за плановете за извънредни ситуации и какви мерки могат да вземат", допълни той. Преговорите между Гърция и нейните международни кредитори напредват бавно въпреки предупрежденията на властите в Атина, че правителството е близо до изчерпване на парите. МВФ смята, че дъщерните дружества на гръцките банки в Югоизточна Европа могат да издържат на евентуален крах на техните компании майки. "Нашата оценка за гръцките банки в региона е, че те са доста ликвидни", каза Дикресин. Тъй като те са дъщерни дружества, те трябва да имат свои собствени капиталови буфери и могат да се рефинансират чрез националните централни банки. Това ще направи по-лесно отделянето от техните банки майки, ако е необходимо.


България има да губи повече от Румъния и Сърбия, ако икономиката на Гърция се срине, съобщава Bloomberg, позовавайки се на доклад на американската компания Morgan Stanley. Износът на България към Гърция е 7% от общия експорт и 3,8% от БВП. Сръбският и румънският износ са съответно 1,4% и 1,1%, което е 0,4% и 1,1% от БВП на държавите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай