Варшава под обсада преди срещата на върха

Варшава под обсада преди срещата на върха | StandartNews.com

Полската столица Варшава бе превърната в крепост в дните преди началото на срещата на върха на НАТО, която започва утре и продължава до събота. Лидерите на страните членки ще се съберат на националния стадион в града, за да вземат решение за вероятно най-голямото струпване на военна сила от Студената война насам.

Двуметрова желязна стена огражда Националния стадион, който ще е ключово място в заседанията. Полицаи в жълти флуоресциращи жилетки са разположени на всеки 10 метра при стадиона откъм река Висла. От четвъртък мостовете около стадиона и улиците в градския център са затворени за движение. По бреговете на река Висла конни полицаи патрулират по двойки по пясъчните плажове.

Представен от полските власти като най-голямата среща на върха в историята на Алианса, форумът във Варшава ще събере на едно място 18 президенти, 21 министър-председатели, 41 външни министри и 39 министри на отбраната. Освен членовете на НАТО са очаквани и лидерите на ЕС и на асоциираните страни и страните партньори като Грузия, Украйна и Афганистан. Делегациите са с обща численост над 2200 души. От българска страна ще присъства президентът Росен Плевнелиев. Президентът Барак Обама вероятно ще се почувства като у дома. Домакините любезно са му приготвили в стадиона стая, копие на Овалния кабинет в Белия дом.

Очаква се държавните и правителствени ръководители да утвърдят разполагането на четири многонационални батальона в Прибалтика и в Полша на ротационен принцип и да обсъдят формирането на многонационална бригада в Румъния.аНа срещата във Варшава предстои НАТО да утвърди решения за подобряване на устойчивостта срещу заплахи в киберпространството, както и в отговор на актуални предизвикателства като хибридни и терористични заплахи. Очаква се също така лидерите от НАТО да потвърдят общия ангажимент на съюзниците да увеличат разходите за отбрана.

Взаимодействието между НАТО и ЕС в борбата за пресичане на каналите за трафик на хора в Средиземно и в Егейско море също ще бъде акцент по време на форума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай