В Япония подлези пазят костенурките от влака

В Япония подлези пазят костенурките от влака | StandartNews.com

600 съоръжения, които защитават животните край пътищата, са построени в Холандия

Слагат специални канавки, за да преминават безпрепятствено под жп линиите

Родната автомагистрала "Струма" се прочу освен с технологичните си характеристики и с това, че еколози настояха да бъдат изградени надлез за мечки и ограда за зайци. Идеята предизвика дори насмешка, но се оказва, че грижата за животните се взима присърце в редица други държави като например в Япония. Националната железопътна компания в страната на изгряващото слънце съвсем скоро реши да помогне на пресичащите релсите костенурки. За целта бяха построени тунели за сухоземните животни, които бяха скрити под жп трасето. Според японските инженери, грижата е не само за костенурките, но и за хората. Всеизвестен факт е, че по японските влакове можете спокойно да си сверите часовника. Закъсненията от по няколко минути стават национална новина, а по-големите водят дори до уволнения и оставки. Една от причините за закъсненията са пресичащите костенурки, които биват премазвани от влаковете или пък се заклещват в механизмите за превключване и така стават причина за закъснения. Тунелите са разработени в партньорство между аквапарка Сума в Кобе и Западната японска железопътна компания. Новото решение за запазване живота на костенурките е въведено през април миналата година. Оттогава местните са забелязали десетки животни, които използват съоръженията. Плажният огромен аквариум в японския град Кобе привлича хиляди туристи годишно, които желаят да се насладят отблизо на морските обитатели. Те пристигат основно с влакове. Затова и от ръководството на парка държали интересът към дейността им да не става причина за смъртта на десетки костенурки годишно.

Японците не са първите, които решават да изградят мостове и тунели на магистралите, по които животните да преминават безпрепятствено без да се сблъскват болезнено с цивилизацията. За първи път идеята хрумва на еколози през 1950 г. във Франция. В Европа идеята се посреща с възторг в Холандия, Швейцария и Германия, в които подобни съоръжения не са рядкост. Само в Холандия са построени 600 подобни съоръжения край пътищата. Най-големият мост от тях е с дължина от 800 метра и пресича шосе, жп линия и дори голф игрище. Едни от първите тунели в САЩ са построените през 1987 г. съоръжения, които целели да защитят популацията на саламандри.

Атрактивни мостове
привличат туристи

Японските тунели за костенурки тепърва ще се превръщат в забележителност за фотографите. Мнозина инфраструктурни съоръжения по света обаче вече са станали магнит за туристи. И на тях се крепи не само трафика, но и местните икономики. В Тайланд например мостът на река Куаи се е превърнал в забележителност заради историята си на построяване. Съоръжението е вдигнато от британски пленници, които според филмовата история денем го строели, а нощем - бутали, за да саботират врага. Независимо дали това е истина, с нищо неблестящият иначе мост привлича туристи от цял свят. Не само жп мостове греят на снимки от цял свят. Въпрос на чест е за всеки посетил Сан Франциско да се снима до емблематичния Голдън Гейт Бридж. Дори на Балканите такива забележителности не са рядкост. Заради книгата на нобеловия лауреат Иво Андрич - "Мостът на Дрина" Вишеград в Босна и Херцегоивна се превърна в туристическа атракция. Неслучайно и Емир Костурица избра да построи своя каменен град там. Още един град в Босна дължи възхода си на своя мост - Мостар. Снимките на съоръжението, оприличавано с луна, са задължителни за всеки стигнал до страната. България няма много подобни забележителности, но със сигурност са известни мостовете на Кольо Фичето, сред които и покритият мост в Ловеч, както и Кадин мост край Кюстендил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай