В очакване на iCar

В очакване на iCar | StandartNews.com

Стив Джобс замислял автомобила със същите компоненти като смартфона - батерии, компютър, мотор и механична структура

Според слуховете дизайнът на возилото напомнял на миниван, прогнозират начало на производството през 2019-2020 г.

Американският технологичен гигант Apple завинаги промени пазара на мобилни телефони със своя iPhone. Огромно е влиянието му и на пазара с таблети благодарение на iPad, а светът надали някога ще забрави успеха на музикалния им плеър iPod. Компанията държи и малък, но стабилен процент от пазара на стационарни компютри с легендарния Mac, а MacBook е предпочитаният лаптоп за много професионалисти. За съжаление с времето Apple се превърна от символ на иновациите в пословичен пример за лежане на стари лаври.
След кончината на Стив Джобс и спада в продажбите на таблети и смартфони всички се чудят как компанията ще задържи преднината си в технологичното производство. Отговорът може би е проект "Titan", или, както привържениците на Apple го наричат - Apple Car или iCar.

През последните няколко месеца въпросите около iCar преминаха от "Ще я направят ли, или не?" до "Кога ще я покажат?" и "Как ще изглежда?". Въпреки липсата на официално потвърдена информация от Apple в наше време нищо не може да остане скрито-покрито за дълго време. Особено ако е свързано с компания и проект от такъв мащаб.
Първият по-сериозен слух за iCar се появи в средата на февруари тази година, когато Wall Street Journal съобщи, че неколкостотин души вече работят по електромобила на Apple. Смята се, че

екипът, зает с проект "Titan", наброява до 1000 души

а работата по него е започнала година преди изтичането на тази информация. Дизайнът на возилото на този етап напомнял на миниван.
Според източници на Bloomberg пък, разработката на Titan се ръководи от Стив Задески, отговорник за дизайна на iPhone, който до 1999-а е бил инженер във Ford. Седмици преди новината на Wall Street Journal вече бяха започнали спекулации какво точно прави Apple със сериозния брой новоназначени автомобилни инженери в компанията. Не говорим за средностатистически инженери, а за хора като Дъг Бетс и Джонатан Джънгуърт, участвали в разработването на суперавтомобили за марките Bentley, Chrysler, Mercedes, Toyota, Nissan и Hyundai.
Но новите попълнения в компанията не спират до тук. Горе-долу по същото време, когато започнаха спекулациите за автомобилните инженери, A123 - компания, разработваща автомобилни батерии, осъди Apple за

кражби на служители

Масачузетската компания твърди, че Apple са наели петима от докторантите им по високи технологии и голяма част от инженерния им екип, предизвиквайки "непоправими материални щети", съобщава CNN. По информация от Ройтерс пък стартъп компанията за електрически мотоциклети Mission Motors е затворила врати през октомври тази година именно защото Apple са свили ключовия й талант.

Apple се опитва да привлича и служители от Tesla Motors, най-иновативната компания в индустрията с електрически автомобили, които ще бъдат техни преки конкуренти, ако iCar се превърне в реалност. Шефът на Tesla потвърди, като дори разкри как Apple се опитват да направят това. Пакетът включва 250 хил. долара годишен бонус и 60% увеличение на заплатата в сравнение с вземаната от служителя в Tesla. Мъск твърди, че въпреки сочната оферта само няколко души са я приели. Освен това той определи Apple като "гробището на Tesla". Те наемат хора, които ние сме уволнили, споделя той пред немското бизнес издание Handelsblatt. Според Мъск е добре, че Apple започва да мисли в посока собствен електромобил и според него това е следващата логична стъпка за тях.

Но бизнесът с коли не е като този със смартфони

и не можеш да отидеш във фабрика като на Foxconn и да поискаш да ти направят автомобил, допълва той. Мъск не е единственият конкурент на Apple, който приветства включването на компанията в автомобилостроенето. Конкуренти и инвеститори одобряват новото начинание на технологичния гигант. Някои инвеститори стигат до там, че прогнозират огромен успех за iCar, на базата на утвърденото име на Apple. Te дори предричат успехът на електрическия автомобил да доведе до пълното изкупуване на Tesla Motors от Apple.

Според инвеститори и бизнес анализатори успехът на Apple в момента лежи изцяло на серията смартфони на компанията. От създаването на iPhone до сега Apple нямат друг блокбъстър продукт.

Нова идея, за която обаче има разработена ниша, би спомогнала на компанията в дългосрочен план.
Серджо Марчионе, изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobile (FCAU), споделя пред CNN мнението си, че "автомобилостроителните компании трябва да влязат в диалог или пряко сътрудничество с Apple". Като основна причина той изтъква, че Apple и другите технологични компании биха представлявали огромна заплаха, ако навлязат в автомобилостроителния бизнес. "Ако се появят на този пазар и бъдат успешни с всичките си там торби с пари и специализиран "ноу-хау", фундаментално ще наранят тази индустрия", казва той.

С това са съгласни и анализаторите на американската международна инвестиционна банка Jeffries. Според техен доклад от септември тази година потенциалната Apple car би имала огромно въздействие върху автомобилния пазар, но в негативен смисъл. Положителна страна все пак има, според други анализатори, понеже утвърденото име на технологичния гигант ще привлече по-голяма аудитория към електрическите коли изобщо. "Автомобилът може да постигне нужната от Apple в момента диверсификацията. Приходите от iCar обаче няма да имат значение, освен ако печалбите от iPhone не се забавят", допълват анализа си от Jeffries.

Наистина ли съществува?

Определено изглежда така. Пред Business Insider неназован служител на Apple споделя, че компанията работи върху нещо, което "ще вземе хляба на Tesla". Според Financial Times екипът, отговорен за iCar, работи в чисто нова секретна лаборатория, близо до централния офис на Apple в Купертино, Калифорния. Лабораторията се създаде едва миналата година след излизането на iPhone 6 и Apple Watch. Това лято Тим Кук е посетил производствената линия на електрическия автомобил BMW i3 с идеята да го използва като база за създаване на iCar, съобщава немското издание Manager Magazine. Според него Тим Кук е проявил интерес към базираната на карбонови влакна конструкция на купето на i3 и е посетил завода, придружен с други хора от топмениджмънта на Apple.

Ако проектът съществува, това не означава, че завършен продукт ще види бял свят. Не е новост за Apple да "убият" проект дори и във финална фаза на продукция. Технологиите, използвани за създаването на проект "Titan", включително високотехнологични батерии и навигационни системи, впоследствие просто биха отишли към подобряване на съществуващите продукти на компанията като iPad и iPhone.

Дори iCar да е реалност, ще са нужни още няколко години за доусъвършенстване на електрическото возило и съответното му сертифициране. Изглежда обаче, че Apple се подготвят за тестове. През август тази година в. Guardian съобщи, че през май инженери на Apple са се срещнали с представители на бивша военноморска база с големина 5 хил. акра, намираща се в Сан Франциско. Собственици на базата, наречена GoMentum Station, са охранителната агенция Contra Costa Transportation Authority. Често тя бива давана на частни компании за тестове на самоуправляващи се автомобили и прототипни коли, което доведе iСпекулантите почти до истерия.

Ако не сте разбрали защо - няма да ви съдим. Някои хора решиха, че щом базата е използвана за тестове на самоуправляващи се автомобили, то и Apple подготвя такъв. Guardian допълнително разпали слуховете с представените от тях имейли на служител на технологичната компания до координатор от GoMentum Station. В кореспонденцията служителят на Apple изисква както пълен времеви разчет за използване на базата и контакти на другите й клиенти, така и снимки и карти на всеки сантиметър от нея.

Една стара идея, която очакваме скоро

Според различните източници годината на началото на производството/разпространението на автомобила варира с 1-2. Според Bloomberg производството ще е през 2020 г. Wall Street Journal пък твърди, че разпространяването на автомобилите ще започне през 2019-а. На този етап можем само да гадаем. Сигурно е обаче едно - идеята не е нова.

Стив Джобс е обмислял разработката на iCar още през 2008 г. Тони Фадел, познат като бащата на iPod и настоящ служител на Google, разказва в интервю за Bloomberg, че още преди 7 години е обсъждал идеята за разработване на автомобил с тогавашния главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс. Фадел споделя, че компонентите на автомобила, замислян от Джобс, са същите, съставящи и съвременните смартфони. Той има батерии, компютър, мотор и механична структура. С това той изразява мнението, че е съвсем логично производител на мобилни телефони да погледне и към автомобилния бранш.

Джобс е помислил за всичко, свързано с автомобила. Какво ще е таблото, как ще изглеждат седалките, как ще се стартира колата. Всичко това обаче са били просто неформални разговори между колеги. По това време Джобс все още е бил фокусиран върху iPhone, който се оказа най-влиятелният мобилен продукт в съвременния живот.
Кой знае каква би била оригиналната концепция за iCar, ако Джобс беше жив. А не знаем концепцията на Тим Кук. Всичко, което знаем до сега, показва, че Apple Car, iCar, проект "Titan", е истински. Въпросът вече не е "Ще я направят ли или не?", или "Кога ще я видим", а "Ще я видим ли изобщо?". Или и този iПродукт ще бъде спрян преди да стигне до производствените поточни линии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай