В Русия нямат данни за смъртта на Ал Багдади

Освен това Министерството на отбраната се съмнява, че Ал Багдади може да се намира в райони, контролирани от терористичната група Джебхат ал Нусра

В Русия нямат данни за смъртта на Ал Багдади | StandartNews.com

Руското Министерство на отбраната не разполага с надеждна информация за ликвидирането на лидера на терористичната група „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади и се съмнява в реалността на тази операция. Това съобщи пред репортери в неделя официалният представител на ведомството Игор Конашенков, цитиран от TACC. „Руското Министерство на отбраната не разполага с достоверна информация за поведението на американските военни в контролираната от Турция част от зоната за деескалация в Идлиб във връзка с операцията по поредното „унищожаване“ на бившия лидер на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади“, каза Конашенков. Според неговите думи увеличаването на броя на тези, които твърдят, че са участвали в елиминирането на Ал Багдади, и разпространяват противоречиви подробности за операцията, поражда съмнения относно реалността на операцията и нейния успех. Освен това Министерството на отбраната се съмнява, че Ал Багдади може да се намира в райони, контролирани от терористичната група Джебхат ал Нусра, която присъства в зоната на деескалация. „Тази групировка винаги е унищожавала безкомпромисно „Ислямска държава“ и нейните представители на място като основни конкуренти за властта в Сирия. Следователно спокойното пребиваване на територията, контролирана от „сирийската“ „Ал Кайда“ на лидера на „Ислямска държава“, заслужава поне някои преки доказателства от САЩ или други участници в операцията“, добави Конашенков.

От министерството заявиха още, че през последните дни те не са регистрирали въздушни удари от САЩ или тяхната коалиция в зоната за деескалация в Идлиб в Сирия, а също така нямат никаква информация за каквато и да е помощ за въздушния полет на САЩ в провинция Идлиб по време на тази операция.

По-рано Тръмп каза, че Русия е отворила въздушното пространство над контролираните от него райони на Сирия за преминаване на американските самолети.

В същото време министерството отбеляза, че съобщението за премахването на Ал Багдади няма да има никакво оперативно въздействие върху ситуацията в Сирия. „След окончателното поражение на „Ислямска държава“ от сирийската правителствена армия с подкрепата на руските военновъздушни сили в началото на 2018 г., поредната „смърт“ на Абу Бакр ал Багдади няма абсолютно никакво оперативно значение за ситуацията в Сирия или за действията на останалите терористи в Идлиб“, заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай