В какво ни е превърнал Путин? Британска медия каза истината

България и Полша станали като опитни мишки

В какво ни е превърнал Путин? Британска медия каза истината | StandartNews.com

Владимир Путин превърна Полша и България в опитни мишки, пише Роб Дейвис от „Гардиън“ в доклад за решението на Кремъл да спре доставките на газ в двете европейски страни.

Макар че европейските лидери обещаха да спрат доставките на газ и петрол за Кремъл, реалността показва, че това е изключително трудно постижимо в краткосрочен план. Ще има поне една студена зима, преди големи енергоемки икономики като Германия и Италия, които са силно зависими от Русия, да могат да използват други източници.

Добре осведомен за това, Владимир Путин отправи предупредителен залп тази седмица. С въвеждането на закон, според който чуждестранните купувачи трябва да плащат за газ в рубли, той превърна Полша и България в опитни мишки.

Когато те отказаха да изпълнят исканията на Кремъл, той обяви, че няма да получават повече газ от Сибир по газопровода "Ямал". Това решение може да предизвика енергийна война, ако Русия изпълни заплахата на Путин и превърне огромните си газови запаси в оръжие срещу Европа.

Изглежда тези страни са подбрани с особено внимание. По данни на Евростат за 2020 г. Полша получава около 45% от природния си газ от Русия. По европейските стандарти това не е много, но Полша подкрепя Украйна политически и военно повече от всяка друга европейска държава.

България е по-малко застрашена от руски военни действия, но е по-зависима от руския газ, който покрива 73% от нуждите ѝ, пише "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Нанасянето на удари по тези страни позволява на Путин да изпробва силата на своето енергийно оръжие върху двама различни противници: единият представлява реална заплаха (Полша), докато другият (България) изглежда просто по-уязвим и може да послужи като ясен урок за други държави в същото положение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай