В Гърция тестват мигранти за Covid-19

Това се налага след като в страната бе регистриран първият случай на заразен с коронавируса мигрант

В Гърция тестват мигранти за Covid-19 | StandartNews.com

Гръцките здравни власти започнаха да тестват за Covid-19 всички мигранти от лагера „Рицона“ до Атина, след като вчера една жена беше регистрирана със заразата. Медицинският персонал в болницата, в която тя е родила, също е под карантина.

Под карантина и с вечерен час от днес са няколко общини в Северна Гърция.

Мигрантският лагер се охранява от полиция. В него са настанени около 3000 мигранти. Неправителствените организации, които са в бежанските лагери предупреждават, че тези места могат да се превърнат в „огнища на заразата“.

Днес местните власти от Лесбос изпратиха искане до министерството по миграцията с настояване мигрантите да се прехвърлят на военни кораби. Властите на острова отказват да предоставят общински сгради, както и частни хотели за настаняване на чужденците.

Мигрантите нямат достъп до стоки от първа необходимост, предупреждават лекарите, защото имат забрана за излизане, а никоя фирма не желае да отвори търговски обект вътре в лагери.

Правителството изрази готовност да изпрати кораб-болница, ако заразата се разпространи в мигрантските лагери.

До пристанище Пирея акостира и туристически кораб с пътници от различни националности, сред които са регистрирани 20 случая на заразени с коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай