Ужасът от дроновете. Ето какво ще предпази румънците

Убежища за укритие

Ужасът от дроновете. Ето какво ще предпази румънците | StandartNews.com

Жителите от село Плауру, в окръг Тулча в Румъния, казват, че построените от Министерството на националната отбрана убежища, им дават чувство за сигурност и че са подготвили чанта, в случай че се наложи да се укрият заради руските дронове, които атакуват инфраструктурата на украинските пристанища на река Дунав, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Заместник-началникът на щаба на отбраната генерал-лейтенант Георгита Влад казва, че убежища като тези в Плауру може да бъдат изградени във всички селища на румънско-украинската граница, ако местните власти осигурят подкрепа за това.

„Ние поехме управлението на двете убежища за населението и трябва да се постараем да ги поддържаме добре. Ако ги пазим, ще ги  имаме“, заяви пред Аджерпрес кметът на община Чаталкьой Тудор Чернега.

Пред едно от двете убежища Симион Холостенку, на 81 години, казва, че работата на румънските войници от 10-а военноинженерна бригада му дава чувство за сигурност.

„Влязох вътре, безопасно е. Вече съм приготвил една чанта с вода, одеяло, радио, телефон, фенерче. Така че имаме сигурност“, каза Холостенку.

Преди няколко дни съпругата му заминала за Тулча, не могла да заспи през нощта заради атаките на руски дронове срещу украинските пристанища и съобщенията за предупреждения на населението, че дронове може евентуално да паднат на румънския бряг на река Дунав.

„Аз останах, имам кокошки, имам инструменти за градината, трябва да полея зелето. Не мога да оставя домакинството, имам и голямо куче, около 60 килограма", обяснява решението си възрастният мъж.

Гледайки убежището, построено от Министерството на националната отбрана, той си спомня, че когато бил на 5 години, баща му бил мобилизиран, а заради страха от руснаците той заминал с майка си и други роднини от родното си село Чаталкьой в Тулча. Оттам заедно с баба си и дядо си попаднал в руски плен през Втората световна война.

Представителите на Министерството на националната отбрана обръщат внимание на информационната война, която се води на фона на руските атаки срещу украинските пристанища на река Дунав и подчертават, че Румъния не е обект на атаките.

През последния месец украинските пристанища на Килийския ръкав на река Дунав - Килия, Измаил и Рени - се превърнаха в любима мишена на руските атаки с дронове, тъй като тук се намира единственото решение за износа на зърно от Украйна. От Килийския ръкав на Дунав се оплакаха от интензивността на атаките, а хората от община Четалкьой съобщиха за падането на няколко дрона на румънска територия.

На 6 септември министърът на националната отбрана Анджел Тълвар потвърди намирането на някои фрагменти от дронове близо до село Плауру, на брега на Дунав срещу украинското пристанище Измаил, което е най-атакувано от руски дронове. През същата седмица близо до същото село бяха установени фрагменти от втори дрон. На 13 септември хеликоптер на Министерството на националната отбрана идентифицира в района на град Нуфарул фрагменти от трети дрон, паднал на румънска територия, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай