Ужас в Пакистан! Талибан взриви бомба в жилищен район

Има убити и ранени

Ужас в Пакистан! Талибан взриви бомба в жилищен район | StandartNews.com

Терористичен акт потресе Пакистан. 

Мощна бомба в автомобил се взриви близо до жилищен район в пакистанската столица Исламабад в петък, убивайки двама предполагаеми екстремисти и един офицер, казаха от полицията. Това поражда опасения, че екстремистите имат присъствие в един от смятаните за най-безопасни градове в страната.

Най-малко трима полицаи и седем минувачи бяха ранени при бомбения атентат. Пакистанските талибани поеха отговорност за експлозията.

Бомбата е избухнала на 15 километра от гарнизонния град Равалпинди, където са базирани армията и спецслужбите на страната.

Полицията каза в изявление, че експлозията е станала, когато полицаи са забелязали колата и са наредили на шофьора да спре за рутинна проверка. Вместо да спре, водачът е детонирал скрити вътре експлозиви. Пътничка в колата също е била загинала, каза Сухаил Зафар Чата, старши полицейски офицер в Исламабад пред репортери.

Мохамад Халид Хурасани, говорителят на пакистанските талибани, каза в изявление, че един от членовете на групировката е извършил самоубийствената атака, за да отмъсти за убийството на висш лидер. Абдул Уали, широко известен като Омар Халид Хурасани, беше убит при атентат през август в афганистанската провинция Пактика. Смъртта му беше тежък удар за пакистанските талибани, които обвиниха за смъртта му агенти на пакистанското разузнаване, без представят никакви доказателства или подробности.

Пакистанските талибани засилиха атаките срещу силите за сигурност от ноември, когато едностранно прекратиха продължаващото месеци примирие.

Инцидентът стана само няколко дни, след като няколко задържани пакистански талибани надвиха охраната в център за борба с тероризма в град Бану, Северозападен Пакистан в неделя, завзеха полицейското оръжие и взеха трима служители за заложници.

Във вторник специалните части на Пакистан нахлуха в центъра за задържане, предизвиквайки интензивна престрелка, в която по-късно военните казаха, че 25 задържани, свързани с пакистанските талибани, са били убити.

При този инцидент загинаха и трима войници и тримата заложници.

Оттогава правителството засили мерките за сигурност в цялата страна въз основа на докладите на разузнаването, че пакистанските талибани, известни като Tehreek-e-Taliban Pakistan или TTP, са изпратили бойци да извършват атаки на обществени места и полицейски участъци.

Пакистанските талибани са отделна групировка, но в съюз с афганистанските талибани, които завзеха властта в съседен Афганистан миналата година. Оттогава висшите лидери и бойци на TTP се укриват в съседен Афганистан, въпреки че екстремистите все още владеят части от бившия племенен регион, пише money.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай