Ужас: Гърция гори

Над 50 пожара в райони с ниска и висока горска растителност са избухнали в страната

Ужас: Гърция гори | StandartNews.com

Над 50 пожара в райони с ниска и висока горска растителност са избухнали в Гърция след седмици на изключителна суша и силни ветрове, съобщава ДПА. Най-опасният от тях бушува в района Стамата-Дионисос, на около 20 км североизточно от Атина. Пламъците са стигнали до жилищна зона в северните предградия на Атина, няма жертви, но има повредени къщи, а местни жители са евакуирани, съобщава АФП.

Четирима души са задържани и се води разследване, което да установи причините за пожара, заяви заместник-министърът за защита на гражданите Никос Хардалиас за обществената телевизия ЕРТ. Огънят, за който бе съобщено по обед, продължава да бушува този следобед и причинява щети на жилищни сгради, каза Янис Калафателис, кмет на Дионисос, пред ЕРТ.

Мобилизирани са 141 пожарникари, подкрепяни от 10 хеликоптера и осем самолета за борба с пожарите, съобщи противопожарната служба като подчерта, че вятърът, духащ със скорост 38 км/час, усложнява операциите. В борбата срещу огъня са се включили и доброволци. Гръцката служба за гражданска защита предупреди днес за висок риск от пожари. През идните дни се очаква температурите из цялата страна да превишават 40 градуса. Прогнозата е и за силни ветрове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай