US-спецчасти с постоянно присъствие в Източна Европа

US-спецчасти с постоянно присъствие в Източна Европа  | StandartNews.com

Специални части на САЩ ще бъдат постоянно присъствие през следващите години на територията на страните от Източна Европа, членки на НАТО. Мотивът за това е страните да бъдат подпомогнати в подготовката на аналогични елитни подразделения, съобщава ИТАР-ТАСС.

Главната квартира на командването на американските войски в Европа (Евроком) оповести вчера, че това решение е мотивирано от необходимостта да бъде оказана допълнителна подкрепа на съюзниците от Източна Европа във връзка с кризата в Украйна и действията на Русия.

"Ние винаги сме провеждали учения заедно с нашите партньори на техните територии", коментира официален представител на Командването за специалните операции в Европа подполковник Ник Стърнбърг.

"Разликата сега е, че ще поддържаме постоянно присъствие на силите на специалните части на театъра на операциите край източния фронт на НАТО с тренировъчни цели", каза още той.

По данни на Ройтерс, общата численост на военните от спецчастите на САЩ, които постоянно ще се намират в Източна Европа, няма да надхвъря 100 души.

От края на май месец спецчасти на САЩ участват в учения в Полша, Словакия и балтийските страниа, а паралелно на това Русия обяви, че ще проведе военни учения в Калининград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай