Урсула с признание за Путин! Къде е капанът

Голямата игра с купуването на газта

Урсула с признание за Путин! Къде е капанът | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че страните от ЕС продължават да купуват руски петрол, въпреки че обещаха напълно да намалят енергийната зависимост от Русия, за да ѝ попречат да продава суров петрол другаде на по-висока цена.

Обяснението дойде, след като водещата на MSNBC Мика Бжежински притисна Урсула фон дер Лайен защо ЕС не наложи пълно ембарго, по време на интервю в понеделник.

Фон дер Лайен увери Бжежински, че дългосрочната цел на блока е да спре купуването на руски изкопаеми горива и да ги замени с алтернативи като възобновяеми източници или втечнен природен газ, доставян от САЩ. Тя каза, че руският президент Владимир Путин е направил грешка, когато е наредил атака срещу Украйна, тъй като е „загубил най-добрия си клиент, Европа“.

„Никога няма да се върнем“, добави тя.

Телевизионният водещ попита дали пълното ембарго върху търговията с петрол с Русия ще бъде „най-ефективният начин Путин да осъзнае, че е извършил стратегически провал“. Фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да намери „правилния баланс“ между това да нарани Путин със санкции и да не нарани себе си твърде много в процеса.

„Ако незабавно отрежем – още днес – петрола му, Путин може да успее да прехвърли количествата, които не продава на Европейския съюз, на световния пазар, където цените ще се увеличат, и да го продаде за повече и да напълни военния си сандък“, обясни фон дер Лайен.

Тя призна, че "останалата част от света" трябва да се присъедини към САЩ и техните съюзници в избягването на Русия", за да не работи същият сценарий в бъдеще. Досега голяма част от световната икономика, включително големите потребители на енергия като Китай и Индия, отказаха да подкрепят антируските санкции.

Водещата на MSNBC предположи, че ЕС трябва да мисли сега за прилагането на същата стратегия на отделяне на Китай.

Фон дер Лайен каза, че енергийните връзки между ЕС и Русия са „уникални“ и допълни, че „другите наблюдават много внимателно дали ще спечелим“ икономическата борба срещу Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай