Ураган се стовари върху Карибите

Бурята Елза връхлетя островите

Ураган се стовари върху Карибите | StandartNews.com

Тропическата буря Елза се усили днес до първия за този сезон ураган на Карибите като връхлетя източната част от архипелага, където властите затвориха училища, търговски обекти и летища, а сега изглежда се насочва към Флорида и крайбрежието на САЩ в Мексиканския залив, предаде "Асошиейтед прес".

Проливни дъждове и ветрове връхлетяха Барбадос, след като ураганът от първа категория се насочи към островите, включително Сейнт Винсънт и Гренадини, които още не са се съвзели от неотдавнашно голямо вулканично изригване.

Ураганът Елза бе локализиран на около 75 мили (120 км) източно от Сейнт Винсънт и се придвижваше на запад-северозапад със скорост 44 км/ч. Максималните пориви на вятър на урагана достигаха 120 км/ч, според Националния център за урагани в Маями.

"Поривите на вятъра могат да съборят много сгради и да причинят много щети", каза премиерът на Сейнт Винсънт Ралф Гонсалвес и добави: "Умолявам ви. Нека не приемаме този ураган безгрижно. Сега не е времето да бъдем лекомислени".

Предупреждение за урагана бе издадено в Барбадос, Сейнт Лусия и Сейнт Винсънт и Гренадини.

Властите откриха десетки убежища в Сейнт Винсънт и призоваха хората да се евакуират, ако живеят близо до долината, предвид опасността от наводнения, свлачища и лахари (кални свлачища от склоновете на вулкан), особено в северната част на острова, където се намира вулканът Ла Суфриер.

"Не чакайте твърде дълго преди да потърсите убежище", каза Гонсалвес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай