Уникален жест на САЩ и Еврокомисията към България

Руската страна демонстрира, че е ненадежден доставчик на енергия за Европа

Уникален жест на САЩ и Еврокомисията към България | StandartNews.com

Руската страна демонстрира, че е ненадежден доставчик на енергия за Европа. Неоправданите й действия по спирането на износа на природен газ за България и Полша и на електричество и газ за Финландия, както и заплахите за подобни действия срещу други европейски държави са показателни за това.

Това се казва в съвместна декларация между САЩ и Европейската комисия относно европейската енергийна сигурност, публикувана на сайта на Белия дом. Европейската комисия и Съединените щати осъдиха използването на енергиен шантаж от страна на Русия и потвърдиха отново ангажимента си за укрепване на енергийната сигурност на Европа.

В цяла Европа - от Скандинавските страни до Балканите, се полагат усилия за диверсифициране на доставките и намаляване на зависимостта от руския газ. От 2020 г. Финландия е свързана с Естония чрез Балтийския конектор - проект, подкрепян от Европейската комисия, който увеличава сигурността на доставките за Финландия и региона. Освен това на 1 май започна търговската експлоатация на междусистемната газова връзка Полша - Литва, която засилва възможностите и устойчивостта на целия балтийски газов пазар и също беше подкрепена чрез Механизма за свързване на Европа на Европейската комисия.

„Европейската комисия и Съединените щати разбират, че е необходимо да се предприемат спешно решителни действия за намаляване на вноса на енергия от Русия. Заедно си партнираме за справяне с тези предизвикателства в рамките на нашата съвместна работна група за енергийна сигурност, обявена на 25 март от президента на САЩ Байдън и председателя на ЕК Фон дер Лайен. Чрез работната група ще продължим да работим за диверсифициране на доставките на природен газ за Европа, като същевременно ускорим внедряването на енергийна ефективност и интелигентни технологии в европейските домове и бизнеси, електрифицираме отоплението и увеличим производството на чиста енергия, за да намалим изцяло търсенето на изкопаеми горива“, се казва в съвместна декларация.

Като важна стъпка към осъществяването на целите на работната група Европейската комисия и Съединените щати приветстват договора на Финландия за наемане на плаващ терминал за внос на втечнен природен газ от американски доставчик, който ще започне да функционира преди края на тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай