Украйна ще предаде Янукович на съда в Хага

Украйна ще предаде Янукович на съда в Хага | StandartNews.com

Киев. Украйнският парламент гласува във вторник да предаде избягалия президент Виктор Янукович на Международния наказателен съд в Хага, за да бъде съден за "сериозни престъпления", след като бъде заловен.

Резолюцията, подкрепена с голямо мнозинство от събранието, свързва Янукович, който беше свален в събота и в момента е в неизвестност, с полицейското насилие срещу протестиращите, което доведе до смъртта на повече от 100 граждани от Украйна и други държави, предаде Ройтерс.

Според текста, бившият министър на вътрешните работи Виталий Захарченко и бившият главен прокурор Виктор Пшонка, които също се търсят от властите, също ще бъдат изпратени на международен съд.

"Международният наказателен съд не е получил искане от правителството на Украйна с молба да разследва събитията, довели до свалянето на президента на страната Виктор Янукович", заяви говорител на съда във вторник.

"Едно правителство може да направи декларация за приемането на компетентността на съда за минали събития", каза говорителят на съда Фади Ел Абдала, добавяйки, че след това ще зависи от прокурор на съда да реши дали да започне разследване .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай