UK отваря - какво следва

От 17 май започва разхлабването на мерките

UK отваря - какво следва | StandartNews.com

На Острова започват части облекчение на противоепидемичните мерки. Това ще стане от 17 май. От същата дата трябва да бъде вдигнато и ограничението за пътувания в чужбина, но депутати настояват забраната да продължи, за да се предпази Острова от вариантите на вируса от чужбина.

От 17 май започва следващата фаза на облекчаване на локдауна, съгласно „пътната карта“ на Борис Джонсън.

Добрата новина е, че правителството реши с месец по-рано да премахне ограничението за бройката на присъстващите на погребения, която за момента е до 30 души.

Това означава, че членове на семействата и приятели на починалите ще могат да се събират без ограничения стига да се спазва социалната дистанция. До 30 души обаче ще бъде лимита за сватбите от 17 май и без ограничения от юни. Правилата сега позволяват само до 15 души на сватба.

В Шотландия на погребения могат да ходят до 50 души, като от 7 юни ще бъде позволено събиране на до 100 души.

Още не е ясна картината с пътуванията в чужбина. Според „пътната карта“ на премиера от 17 май те трябва да бъдат разрешени, но група депутати настояват за удължаване на забраната за почивките след тази дата.

Те призовават правителството „да не насърчава летовниците“, защото новите варианти на вируса в чужбина могат да доведат до нов локдаун и жертви.

Министрите обаче смятат, че въведената система на „принципа на светофара“ за пътувания в чужбина максимално ще намали рисковете от „внос“ на вируси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай