Учени: Идва екокатастрофа в океаните

Топлинните вълни се увеличават застрашително

Учени: Идва екокатастрофа в океаните | StandartNews.com

 

Учени от швейцарския университет в Берн са установили, че топлинните вълни в океаните започват да се появяват десетки пъти по-често заради промените в климата на Земята. В резултат на това катастрофалното разрушаване на морските екосистеми се е увеличило, увреждащо риболова, пише списание Science.

Изследователите изучавали сателитни данни между 1981 и 2017 година. През първото десетилетие на периода на изследването, имало 27 големи топлинни вълни, които са продължили средно 32 дни, а температурата на водата се повишила с 4.8 градуса по Целзий над средното ниво. През последното десетилетие обаче е имало 172 подобни вълни, които са продължили средно 48 дни и са достигали до 5.5 градуса над средната температура. Те вещаят катастрофални изменения в океаните.

Такива климатични отклонения силно влияят на условията на живот на морските организми. Те предизвикват възпроизвеждането на токсични водорасли, които причиняват смъртта на много животни, както и милиони парични загуби за хората в сектора.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай