Убиха лидера на пакистанските талибани

Убиха лидера на пакистанските талибани | StandartNews.com

Вазиристан. При нападение на американски безпилотен самолет бе убит лидерът на пакистанските талибани Хакимула Мехсуд в размирния северозападен район Северен Вазиристан в петък, предаде Ройтерс.

Мехсуд вече бе обявяван на няколко пъти за мъртъв. Съответните съобщения обаче се оказаха неверни. Този път обаче смъртта на Мехсуд бе потвърдена от източници от пакистанската армия и разузнаване, както и от представители на ислямистките бунтовници.

Четири ракети били изстреляни по къща в село Данда Дарпа Хел, на около 5 километра от административния център на областта Миран Шах.

Въпросното селище е бастион на мрежата Хакани, която е свързана с талибаните, съобщиха служители на пакистанското разузнаване.

Съединените щати са извършили общо 377 нападения с безпилотни самолети в Пакистан от 2004 г. При тях са били убити между около 2500 и 3600 души, повечето от които ислямистки бунтовници, но и между приблизително 400 и 900 цивилни.

За сравнение екстремистите са убили 40 000 пакистанци от 2001 г., сочат данни на властите. Пакистан официално протестира срещу американските въздушни удари на своя територия, но според различни източници тайно ги подкрепя.

Това е второто нападение с безпилотен самолет в страната, откакто премиерът Наваз Шариф посети миналия месец Съединените щати и ги призова да прекратят тези атаки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай