Турция осуети нови атентати

Турция осуети нови атентати | StandartNews.com

Холандия затвори консулството си в Истанбул заради терористична заплаха

Турция е осуетила нови атентати в страната, подготвяни от "Ислямска държава", съобщиха местните медии. Онази вечер полицията арестува трима предполагаеми членове на джихадистката групировка, които планирали нападения срещу германски дипломатически мисии или германски училища в страната.

Мъжете - турчин, иракчанин и сириец, бяха задържани в Истанбул след сигнал на турските и германските разузнавателни служби. Заподозрените, представени в медиите като членове на ИД, са обвинени в заговор за нападение на германски обекти. Миналата седмица Германия затвори своето посолство в Анкара, консулството си в Истанбул и германски училища в двата града. Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер посочи тогава, че причина за това са "много сериозни" индикации за планирани нападения. Турските власти критикуваха затварянето на институциите, като според тях подобни действия са неоправдани.

Арестите в Истанбул станаха на фона на продължаващо издирване на други трима предполагаеми членове на ИД, за които също се смята, че планират нови атентати. Предполага се, че групировката стои зад четири от общо шест бомбени атаки в Турция през последните 8 месеца, в това число и нападението по време на мирния митинг в Анкара през октомври, когато загинаха 103 души. Отговорност за другите две атаки пое Кюрдската работническа партия (ПКК).

В същото време холандското консулство в Истанбул бе евакуирано и затворено временно вчера заради "възможна терористична заплаха". Това обяви в съобщение външното министерство на Холандия, цитирано от Ройтерс. "Холандските граждани в Истанбул са посъветвани да избягват района около консулството", се допълва в съобщението. Не се разкриват обаче подробности за естеството на заплахата.

По-рано днес Реджеп Ердоган обяви, че един от атентаторите в Брюксел е бил депортиран от Турция. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай