Турция обяви стачката в страната за незаконна

Турция обяви стачката в страната за незаконна | StandartNews.com

Анкара. Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер заяви, че планираната за днес общонационална стачка е незаконна, предаде АФП.

"Правят се опити хората да бъдат изкарани на улиците чрез незаконни протести под формата на стачка", заяви Гюлер.

"Искам да заявя, че това няма да бъде позволено", добави министърът.

Служителите, които се присъединят към стачката, обявена от няколко профсъюза и организации в протест срещу насилието по време на продължаващите 20 дни демонстрации, ще трябва да понесат последствията", заяви вътрешният министър на Турция Муамер Гюлер.

"Моля служителите в обществените служби да не участват в нелегални акции", заяви Гюлер, отговаряйки на въпроси от журналисти в Анкара. „В противен случай, те ще трябва да понесат последствията", каза турският вътрешен министър, цитиран от Хюриет.

Днес големите профсъюзи в Турция организират стачка в знак на протест срещу насилието, упражнявано от полицията срещу участниците в антиправителствените демонстрации.

105 души са задържани от полицията при вчерашните демонстрации в Анкара в подкрепа на каузата за парка Гези на площад Таксим в Истанбул, предаде телевизионният канал CNN-TURK. Сред тях има един руснак и един иранец. Задържаните веднага са отведени за разпити в отдела за борба с тероризма към анкарската дирекция по сигурността.

Турската полиция е задържала 441 души във връзка със сблъсъците в Истанбул, избухнали в неделя между полицията и демонстрантите, предаде агенция Ройтерс, като се позова на адвокатска асоциация в града.

В неделя полицията в най-големия турски град през целия ден използваше водни струи и сълзотворен газ срещу хиляди антиправителствени демонстранти, които се опитваха да нахлуят отново на централния истанбулски площад Таксим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай