Турция иска в ЕС до 6 г.

Турция иска в ЕС до 6 г. | StandartNews.com

Турция би искала да стане член на Европейския съюз най-късно до 2023 г., заявява постоянният представител на страната към ЕС Селим Енел.

"Тогава Република Турция навършва 100 години от създаването си. За моята страна членството в ЕС съюз ще бъде тържествен венец", казва Енел за в. "Ди Велт". Дипломатът признава, че в момента условията за влизане в ЕС не са най-благоприятните, но това може да се промени бързо.

Енел добавя, че "сега между ЕС и Турция цари дълбоко недоверие". "Съмняваме се, че евросъюзът наистина иска да отмени визите за турските граждани, ако изпълним всички 72 условия. Искаме да получим гаранции, че Брюксел ще спазва споразумението", пояснява Енел. Той посочва, че ЕС и Анкара биха могли да постигнат договорка за либерализация на визовия режим още от този октомври. "Не искаме да има забавяне. Либерализацията на визовия режим трябва да бъде осъществена още тази година, 2017-а не е приемлив срок", подчертава дипломатът.

В момента Турция не е готова да стане член на Евросъюза, заяви пък на пресконференция в Брюксел представителят на еврокомисията Наташа Берто. Тя коментира и думите на Енел, като подчерта, че ЕК няма намерение да спекулира за конкретна дата. "Преговорният процес е основан на сериозни изисквания, сред които спазване върховенството на закона, правата на човека и фундаменталните свободи", подчерта Берто.

В същото време Анкара продължи с арестите във връзка с осуетения опит за преврат на 15 юли. По информация на Франс прес е задържан посланик Гюрчан Балък, бивш секретар и специален съветник на бившия външен министър и доскорошен премиер Ахмет Давутоглу. Балък е определян като дясна ръка на Давутоглу, от август 2014 до януари 2016 г. бе част от съвета по външна политика на Турция. Арестувани са и 29 инспектори от Агенцията за регулация и надзор в банковата сфера заради "нередовни проверки", съобщи тв каналът Си Ен Ен-Тюрк. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай