Турция арестува демонстранти по подозрения в тероризъм

Турция арестува демонстранти по подозрения в тероризъм | StandartNews.com

Анкара. Турската полиция провежда операции в редица домове в столицата Анкара, при което са задържани най-малко 20 души, участвали в антиправителствените протести, предаде британският вестник Guardian.

Полицията е претърсила над 30 адреса и е арестувала 20 души, за които се предполага, че имат връзки с „терористични" организации и са заподозрени за „нападение над полицаи" по време на протестите в Турция.

Екипи на отдела за борба с тероризма при анкарската дирекция на сигурността са изследвали наличните видеозаписи на протестите и са установили чрез тях отделни лица, които нападат полицаи и нанасят щети на обществено имущество, както и лица, за които се твърди, че членуват в терористични организации.

Операциите по претърсване на адреси в Анкара продължава, броят на задържаните може да се увеличи.

Междувременно, Би Би Си изрази безпокойството си от действията на турските власти, които според медията са предприели кампания за оказване на натиск върху нейни журналисти.

"Би Би Си е силно притеснена от кампанията на турските власти по дискредитирането на медията и оказването на натиск върху нейни журналисти", заяви директорът Питър Хоръкс.

"Голям брой заплашителни послания бяха изпратени до един от репортерите ни, който бе нападнат в социалните медии от кмета на Анкара заради отразяването на протестите", заяви още той.

По-рано кметът на Анкара обвини журналиста Селин Гирит в шпионаж в полза на Великобритания.

Демонстрациите в страната продължиха и в понеделник. Вечерта хиляди хора протестираха в Истанбул срещу решението на съда, който освободи полицай, обвинен за убийството на демонстрант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай