Турция с иновации. Как ще обезврежда мините

Устройство за обезвреждане на мини е изобретено в Турция

Турция с иновации. Как ще обезврежда мините | StandartNews.com

Произведеното в Турция устройство за обезвреждане на морски мини с дистанционно управление, привлече интереса на няколко държави, включително и България съобщава Анадолската агенция. Международно учение в Черно море през юни, в което е използвано устройството е привлякло интерес от чужбина.

Дистанционно управляемото устройство е разработено в зоната за технологично развитие на университета в Балъкесир (Balıkesir Teknokent).

Докато при нормални условия процесът на унищожаване се извършва чрез прокарване на кабел до обекта, където са поставени взривните вещества, с помощта на разработеното дистанционно управляемо устройство за взривяване (USAS) мината се унищожава чрез изпращане на криптиран сигнал чрез дистанционно управление.

Устройството за унищожаване на мини, което вече се използва в турските въоръжени сили, може да се управлява от разстояние 20 км на сушата и 8 км в морето при подходящи метеорологични условия. То е привлякло вниманието на редица чужди държави по време на учението "EURASIAN PARTNERSHIP MCM DIVE-2023" (19-30 юни) в Западно Черно море, чийто домакин беше Румъния. Турция участва в маневрите с екип за подводна отбрана.

Устройството, което позволява на личния състав да работи по-безопасно, се произвежда на цена от едва една десета в сравнение с вносните му аналози.

"След учението на НАТО една компания в Румъния се свърза с нас и поиска оферта за доставка на румънските военноморски сили", каза проф. Осман Календер, основател на компанията KZ Mekatronik, създала устройството.

Освен от Румъния запитвания за USAS са дошли и от Азербайджан, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, България и Киргизстан, добави той, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай