Турция официално е вън от Истанбулската конвенция

Законно е оттеглянето на Турция от Конвенцията за превенция и борба с насилието срещу жени

Турция официално е вън от Истанбулската конвенция | StandartNews.com

Законно е оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени, съобщава телевизионният канал "Хабер Тюрк", като се позовава на Държавния административен апелативен съвет (İDDK).

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) е международно споразумение на Съвета на Европа срещу насилието срещу жени и домашното насилие. Турция стана първата страна, ратифицирала конвенцията на 14 март 2012 г. През март 2021 г. обаче президентът Тайип Ердоган обяви оттеглянето на Анкара от конвенцията, заявявайки, че целта й е променена и отсега нататък документът е "несъвместим със социалните и семейните ценности на Турция“. ЕС разкритикува това решение на Анкара.

"Държавният съвет за административни обжалвания (İDDK) призна решението за оттегляне от Истанбулската конвенция в съответствие със закона. Съветът с мнозинство на гласовете реши да "отхвърли“ възраженията, че оттеглянето от конвенцията противоречи на закона. След като İDDK реши да се оттегли от конвенцията в съответствие със закона, Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция“, съобщи телевизионният канал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай