Tуристи бягат от горски пожари в Гърция

Те са били разпалени от силния вятър и са предизвикали евакуацията

Tуристи бягат от горски пожари в Гърция | StandartNews.com

Над 50 горски пожари овладяваха днес огнеборци на гръцкия остров Евбея. Те са били разпалени от силния вятър и са предизвикали евакуацията на крайбрежното село Ниборио, предаде АФП.

"Днес избухнаха 51 пожара", обяви заместник-министърът на гражданската защита в Гърция Никос Хардалиас.

По първоначална информация огнището на пожара е било в гора. Остров Евбея е част от областта Атика, в която се намира и гръцката столица Атина.

Около 500 души, предимно летовници, са напуснали панически село Ниборио, още преди да бъде издадена официалната заповед за евакуация.

"Заради вятъра огънят се премести на юг. Това бе причината жителите на Ниборио да бъдат помолени да се евакуират. В момента огнената стихия не е овладяна, но няма застрашени къщи или инфраструктура" - обясни Хардалиас.

"Ситуацията продължава да е кошмарна, въпреки битката, която водим по суша и въздух", призна кметът на Каристос - най-малкото крайбрежно градче на гръцкия остров Евбея, където местните жители са около 5000 души.

В борбата с пожарите са мобилизирани над 60 пожарникари, 23 пожарни коли, шест хеликоптера и седем пожарни самолета.

В западната част на Атика, в райони със суха трева, на различни места едновременно са горели четири пожара - в градовете Елевсина и Аспропиргос.

В събота следобед, в покрайнините на пристанищния град Волос, в Южна Тесалия, един пожар е бил овладян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай