Цюрих - последна спирка преди отвъдното

Асистираното самоубийство се възприема като право на достойна смърт

Цюрих - последна спирка преди отвъдното | StandartNews.com

Цюрих ти дава усещането, че и на Земята има рай. Дори и кратък престой в най-големия град в Швейцария, който е и административен център на едноименния кантон, дава реална представа за живота в конфедерацията. Тук всичко е уредено, спокойно и красиво. В неделя сутрин възрастни двойки закусват навън, преглеждайки пресата. Плажът на езерото се пълни с млади хора. Центърът е блокиран заради поредното спортно събитие, а площадът "Белвю" е пълен с хора, дошли просто да се наслаждават на гледката към езерото, в което лебедите се чувстват истински господари. Швейцарците се наслаждават на живота, а и имат всички предпоставки да го водят достойно. В страната прагът на бедността се изчислява на 1950 евро на човек за месец и 4124 евро за четиричленно семейство. Скъпотията стряска чужденеца, но тя пък в крайна сметка е функция от високия стандарт.

Много са туристите, идващи в Цюрих, за да усетят райския привкус на живота. Постоянно обаче нараства и броят на тези, които идват тук, за да сложат край на живота си. Миналата година Цюрих е бил последна спирка на 198 чужденци и 356 швейцарци, които са се възползвали от възможността, наречена асистирано самоубийство.

Швейцария е единствената държава в света, която предоставя помощ на желаещите да сложат край на живота си. Подобна практика е законна единствено в два американски щата. Според швейцарското законодателство евтаназията и убийството по искане на жертвата са престъпления. За сметка на това асистираното самоубийство е разрешено още от 1941 г., ако се извършва от немедицинско лице, което няма скрит интерес от смъртта на самоубиеца. По силата на член 115 от Наказателния кодекс медицинско лице може да приготви смъртоносния коктейл, но самоубиецът е този, който трябва да го поднесе към устните си. За да бъде легална смъртната помощ, обаче трябва да бъдат изпълнени няколко условия като сериозно намерение, което да бъде изпитано във времето, нелечима болест, сериозни физически или психически страдания. Швейцарските правила позволяват на асоциации да предлагат съвсем легална помощ при самоубийства, като асистирането трябва да е лишено от корист.

"Всеки има право на достоен живот. Но всеки трябва да има право да си тръгне достойно от този свят", отговаря ми 80-годишна швейцарка, която попитах дали не се притеснява от славата на Цюрих като център на самоубийствата. "Не можеш да избираш кога да се появиш на този свят, но за сметка на това трябва да ти се чуе думата, ако имаш наистина основания да си тръгнеш от него", добавя жената. "Помислете и за хората, чийто живот зависи от помпа или машина за кислород", казва още тя, като добавя, че преди година съпругът й си е отишъл от този свят, като просто спрял да си взема лекарствата. "Не сме търсили помощ за самоубийство, но съпругът ми не желаеше да продължи съществуването си като жив труп, в какъвто го превърна съвременната медицина".

Идеята за достойна смърт ражда в Цюрих и в няколко други кантона четири асоциации, които помагат при самоубийство. Основните играчи обаче са двама - "Екзит" и "Динитас", като вторият произлиза от първия през 1998 г. след разминаване във възгледите. Желаещите да се възползват от "услугите" на "Екзит" трябва да са нейни членове, като се задължават да плащат 33 евро годишен членски внос. Асоциацията приема молби за "помощ" единствено на швейцарски граждани, а работещите в нея са доброволци, като повечето от тях са жени. Не така стои въпросът с "Динитас", която се занимава основно с чужденци, и доброволчеството не е на почит. За да станеш член трябва да внесеш първоначална сума от 165 евро, а членският внос на година е 66 евро. В случай на подаване на молба за асистирано самоубийство трябва да се приготвят минимум 4962 евро, към които трябва да се добавят още 1240 евро за покриването на последващите разходи. И в двете асоциации при настъпването на смъртта "придружителят" трябва да повика полицията и лекар, които трябва да потвърдят, че не става дума за убийство и да дадат разрешение за погребение. Кремацията или репатрирането на тялото не са безплатни, а освен това има различни админстративни такси.

Възможността за асистирани самоубийства не се радва на 100-процентовата подкрепа на швейцарците. Полемика предизвиква и набиращият скорост "самоубийствен туризъм" в Цюрих. От 1998 г. досега 1496 чужденци са си отишли от този свят благодарение услугите на "Динитас", сочи статистиката на асоциацията. По тази причина властите в Цюрих организираха допитване преди две години. Избирателите в кантона обаче отхвърлиха предложението за забрана на асистираните самоубийства и т. нар. "самоубийствен туризъм" на чужденци, които посещават Швейцария, за да получат помощ да сложат край на живота си. Двете инициативи не бяха подкрепени с мнозинство от 85% и със 78%. Инициативата за референдума бе по идея на две консервативни партии. На самоубийствената практика се противопоставя и Църквата, която напомня непрестанно, че смъртта не може да се избегне чрез смърт. Според свещениците уважението към живота във всеки един момент на съществуването трябва да надделее над онова, което асоциациите дефинират като право да умреш достойно. "Ние живеем в истинска демокрация, така че трябва да се уважава правото на избор", казват мнозинството швейцарци, като използват аргумента пред всеки чужденец, който поставя под съмнение изглеждащите на пръв поглед странни порядки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай