Цяла армия ще охранява Света София

Бройката е минимум 500 души

Цяла армия ще охранява Света София | StandartNews.com

Най-малко 500 сътрудници на силите за сигурност ще охраняват храма "Света София" в Истанбул, статутът на който беше променен от музей в джамия. Това обяви на пресконференция в Анкара президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ТАСС.

"Ние обявихме, че отсега Ая София ще бъде отворена 24 часа в денонощието. Сигурността й ще бъде гарантирана от служба с 500 души. Благодаря на министъра на вътрешните работи (на Турция Сюлейман Сойлу)", каза Ердоган.

Турция е обещала да създаде научен съвет, който да разгледа редица реставрационни и инфраструктурни проекти.

"Сега те уверяват, че няма да предприемат нищо без консултации със специалисти от ЮНЕСКО и обещават в близко време да поканят експерти на организацията в Истанбул", каза постоянният представител на Руската федерация в ЮНЕСКО Александър Кузнецов.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а с решение от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. От 1985 г. има статут на обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай