ЦРУ са лъгали правителството на САЩ

ЦРУ са лъгали правителството на САЩ | StandartNews.com

Вашингтон. ЦРУ многократно е подвеждало правителството на САЩ за ефективността на своите методи на разпит, пише Washington Post.

В доклад, представен пред Сената на САШ, ЦРУ се обвинява, че е премълчало детайли от бруталността на методите си, които спокойно могат да се нарекат жестоки. Най-ценните разузнавателни сведения за Осама бин Ладен, които помогнаха да се проведе операцията срещу него през 2011 г., не са получени с такива методи.

Докладът е още конфиденциален и вестникът казва, че излага предварително детайли, благодарение на недискретността на ръководители, които имат достъп до него.

Говорителят на ЦРУ Дийн Бойд не пожела да направи коментар, като се оправда, че все още не са получили окончателната версия на този доклад. Документът е изграден около "подробни разкази на десетина души, които са били държани от ЦРУ през периода 2002 и 2006 г.

Длъжностни лица също се изказаха за злоупотребите, предприети в рамките на по-голямата система от тайни, наричани „черните обекти", затвори, към които са били карани хора, често в извънсъдебни обстоятелства, и след това били подлагани на болезнени и унизителни изтезания. Тази програма е била одобрена от администрацията на Буш и Чейни по време на преследванията в така наречената „война срещу терора" през последното десетилетие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай