Ципрас затяга още повече колана на гърците

Ципрас затяга още повече колана на гърците | StandartNews.com

Гръцкото правителство вчера се състезаваше с времето, за да изготви пакет от реформи, които до снощи трябваше да представи на международните кредитори, за да избегне фалит и излизане от еврозоната, предаде Ройтерс. Очаква се новият пакет предложения да включва много по-сурови мерки от тези в предишния спасителен план на ЕК, ЕЦБ и МВФ, който беше отхвърлен от гърците на референдума в неделя.

Според някои източници Франция е изпратила екип от технократи, които да помогнат при изготвянето на новия пакет, макар че официален Париж отрече тази информация.

Вестник "Катимерини" съобщи, че мерките са на стойност 12 млрд. евро за две години - повече от предишните 8 млрд. евро. Според изданието по-суровите мерки са станали наложителни след затварянето на банките и въведените ограничения върху движението на капиталите и особено след прекратяване на преговорите с кредиторите. Вестникът твърди, че вместо първоначалната прогноза за растеж от 0,5 на сто за тази година вече се правели оценки за рецесия от 3 на сто. Смята се, че ако ситуацията в банковия сектор не се нормализира, тази рецесия може и да е по-голяма.

Това налага необходимостта от повече мерки, за да бъде постигната целта за първичен бюджетен излишък тази година от 1% от БВП, 2% от БВП през 2016 г., 3% от БВП през 2017 г. и 3.5% от БВП през 2018 г. От тази гледна точка се преценява, че мерките на стойност 8 млрд. евро, които Гърция е представила пред кредиторите за тази и следващата година, трябва да бъдат увеличени с около 2 млрд. евро на година, като по този начин общата стойност на тези мерки за двете години ще възлезе на 12 млрд. евро. Правителствен източник коментира, че парите ще дойдат от увеличаване на данъци - корпоративният данък ще бъде повишен на 28% от 26%, ДДС върху луксозните стоки - от 10% на 13%, данъкът добавена стойност върху преработените храни, ресторантите, транспорта и някои здравни услуги, предлагани от частния сектор - от 13% на 23%, а ДДС върху хотелите - от 6.5% на 13%.

Кабинетът на Ципрас не предвижда да отнеме данъчните облекчения за островите, за което настояваха кредиторите. Новият пакет на гръцкото правителство обаче може да срещне сериозна съпротива в самата Гърция. Енергийният министър Панайотис Лафазанис, който е от лявото радикално крило на СИРИЗА, публично критикува планираните от Алексис Ципрас мерки. "Ние не искаме към двете провалени спасителни програми да добавяме трета програма с тежки икономии, която няма да даде никакви перспективи пред страната", заяви той.

В същото време вчера европейски представители изразиха надежда, че ще бъде постигната нова сделка с Гърция, която вече поиска нова спасителна програма от Европа. Имам усещането, че вече има установен диалог или възстановен, каза еврокомисарят Пиер Московиси. Председателят на ЕС Доналд Туск съобщи, че е разговарял с Ципрас и се надява на "конкретни и реалистични" нови предложения. Новият пакет реформи ще бъде обсъден от срещата на върха на ЕС в неделя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай