Ципрас успокои Европа с новия кабинет (ОБЗОР)

Ципрас успокои Европа с новия кабинет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Двама от преговарящите с кредиторите начело на финансовото министерство

Новото правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас не изненада с големи промени, след като за успокоение на кредиторите премиерът реши отново да постави начело на финансовото министерство главния преговарящ от страна на Гърция и бивш финансов министър Евклидис Цакалотос. Като знак към международните кредитори, че новото правителство ще се придържа към условията на спасителния план, премиерът назначи Георгиос Хулиаракис за заместник-министър на финансите. Хулиаракис, който бе финансов министър в служебното правителство, също е високопоставен член на екипа, договорил условията на сделката с Тройката, и е известен с доброто си познаване на детайлите по споразумението.

Предишните си постове в новия кабинет запазват също бившите ръководители на външното министерство Никос Кодзиас и на националната отбрана Панос Каменос, който и е лидер на коалиционния партньор на "Сириза" - "Независими гърци". Това обяви правителствената говорителка Олга Геровасили. За министър на вътрешните работи пък бе назначен Панайотис Курублис, бивш министър на здравеопазването. Постът си запазва и енергийният министър Панос Скурлетис.
Съставът на кабинета "Ципрас 2" бе обявен късно вечерта във вторник и е съставен общо от 16 министри, от които седем са жени, и трийсетина заместник-министри и държавни секретари. Гръцкият вестник "Та Неа" пък допълва, че обявяването на новото правителство се е забавило с часове заради пазарлъци за министерски кресла в коалицията, която формира новото парламентарно мнозинство. Въпреки това новият кабинет до голяма степен остана без промяна, с изключение на отстранените от "Сириза" министри, бойкотирали последните споразумения с кредиторите. Тройката международни кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ, МВФ) се завръща в Атина през октомври, за да проверява напредъка на новата спасителна програма на страната. Най-големите трудности, пред които ще бъде изправено новото правителство и които следва да реализира в много кратко време, за да отговори на изискванията на тройката, са свързани с рекапитализацията на гръцките банки, с реформирането на пенсионноосигурителната система и трудовите отношения, с новия приватизационен фонд и с уреждането на гръцкия държавен дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай