Ципрас не дава оставка, хвърлят я хора от кабинета (ОБЗОР)

Ципрас не дава оставка, хвърлят я хора от кабинета (ОБЗОР) | StandartNews.com

Разцепление сред управляващите преди снощния ключов вот в парламента

В навечерието на ключов вот в гръцкия парламент на споразумението с международното кредитори, премиерът Алексис Ципрас заяви, че няма да подава оставка, въпреки че е бил принуден да наложи още мерки за строги икономии, предаде АП. Снощи гръцките депутати се очакваше да гласуват първите реформи като предварително условие за започване на преговори за трета спасителна програма. Разцеплението в управляващата Сириза обаче бе очевидно, а зам. финансов министър си подаде оставката заради несъгласие със сделката.

В интервю, излъчено по гръцката телевизия ЕРТ, Ципрас заяви, че няма да избяга от отговорностите. "Подписах едно споразумение, в което не вярвам, но имам желанието да го прилагам и ще поема отговорностите си. Сделката ще избегне катастрофата за Гърция и предполага де факто преструктуриране на дълга, добави Ципрас, цитиран от ТАСС. Той припомни, че нощта, в която е била договорена гръцката сделка, е била лоша нощ за Европа. Ципрас добави, че позицията, която ЕС е заемала по време на преговорите, не прави чест на демократична Европа, но призна, че преговорите не са били леки за никого. Опитах се с всички сили, с цялата си енергия да постигна всичко, което беше възможно, да направя така, че настоящото споразумение да предполага де факто преструктуриране на дълга, както и задължения за урегулиране на дължимите суми към 2022 г., както и за последващия период, каза Ципрас.

По-късно през деня той заяви пред депутатите, че ако няма тяхната подкрепа, ще му бъде трудно да остане премиер. Преди това той се обърна и към членовете на Сириза с призив да проявят единство и да подкрепят споразумението при гласуването в парламента. Сириза има 149 депутати в 300-местния парламент, 30-40 от които обаче се обявяват срещу споразумението. Над половината членове на централния комитет на Сириза вчера обявиха, че са против подписването на споразумение с кредиторите при сегашните условия. В документа, подписан от 109 от 201 членове на ЦК на партията, е посочено, че споразумението е било постигнато на фона на "заплахата от неминуема финансова стагнация".

От подписалите обаче едва 15 души са депутати. За разрива сред управляващите вчера обаче стана ясно и от поредната оставка в кабинета. Подаде я вторият министър на финансите Надя Валавани. В писмо до Ципрас Валавани заяви, че не може да подкрепи строгите мерки за икономии. Ако делегацията на Гърция се връща с ангажименти, които предизвикват отвращение - с мъртвородени мерки, които при всяка оценка всеки път ще поставят едни и същи дилеми - отстъпление или Грексит, за мен е невъзможно да остана в правителството, поясни Валавани.

По-късно оставка хвърли и главният секретар на финансовото министерство. Срещу строгият пакет икономии се обяви и председателката на парламента Зои Констандопулу .Тя призова 300-членния законодателен орган да не одобрява мерките за икономии. Гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис вчера предупреди, че министрите от кабинета, които не подкрепят законопроекта с новите мерки за икономии, трябва да подадат оставки. Анализатори очакваха парламентът да приеме споразумението, което се ползва с подкрепата на проевропейските опозиционни партии, които общо имат 106 места. За да бъдат одобрени реформите, са необходимите 151 гласа.

Франция каза "да", в Берлин се колебаят

Националното събрание на Франция одобри споразумението за нова спасителна програма за Гърция, което според премиера Манюел Валс е единственият вариант за изход от кризата, съобщи АФП. Долната камара на парламента одобри споразумението с 412 срещу 69 от гласовете на депутатите. Валс обаче подчерта, че "ще изискаме много от гърците, не само за да ги накажем, но и за да ги съпътстваме към икономическото възстановяване".
В същото време в. "Билд" твърди, че опозицията в Германия срещу третата спасителна програма за Гърция се увеличава, особено сред депутатите от партията на канцлера Ангела Перкел ХДС и партньорите й от ХСС. В доклад, озаглавен "Нека сега НИЕ кажем Охи", се цитира член на ХДС/ХСС, който казва, че се очакват около 50 гласа против по време на гласуването за третата спасителна програма в Бундестага в петък.

Одобряваха реформи за пенсиите и ДДС

Законопроектът, който трябваше да се гласува снощи, съдържа три раздела, твърди в. "Вима". Раздел Б засяга мерките в сферата на данъчното облагане, а раздел В регулира законодателството в сферата на социалните грижи и осигуровки и практиката на предсрочно излизане в пенсия. Ключовата част от фискалния раздел на законопроекта е увеличаване на коефициентите на ДДС и въвеждането на три ставки 6, 13 и 23 процента. Изменя се данъчното облагане и за фермерите. Законопроектът предвижда постепенно отпадане особените отстъпки за ДДС на островите, посещавани от туристи в Егейско море, запазване на специалния режим само за отдалечените острови до края на 2016 г.
Проектът предвижда увеличаване от 10 на 13% на данъка лукс, налаган на собствениците на скъпи коли, басейни, самолет и яхти с дължина над 5 метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай