Ципрас: Гърция ще продължи да се бори

Ципрас: Гърция ще продължи да се бори | StandartNews.com

Изпратихме на всички в Европа послание за нашето достойнство. Гърция ще продължи да се бори, за да се върне към икономически растеж. Днешното решение ще запази страната ни в условията на финансова стабилност. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас минути след новината за постигнато единодушно споразумение от лидерите на еврозоната за стартиране на преговори за трета спасителна програма за Гърция.

Ние се сражавахме в трудна битка и поехме отговорността за решение, което да избегне най-екстремните плановете на консервативните кръгове в Европа, допълни той.

 Ние предотвратихме план за финансово задушаване и колапс на банковата система в страната и успяхме да преструктурираме дълга. Ние успяхме да осигурим средносрочно финансиране и постигнахме сделка, която ще остави в миналото сценария "Grexit", посочи той и добави, че наложените от еврозоната мерки неминуемо ще доведат до нова икономическа рецесия в Гърция.

Финансовият пакет за 35 млрд. евро в подкрепа на икономическия растеж и преструктурирането на дълга ще накарат финансовите пазари да разберат, че сценарият "Grexit" е вече в историята, подчерта гръцкият премиер и допълни: Този път тежестта на реформите ще бъде разпределена въз основа на социалната справедливост. Tежестта ще падне върху тези, които не си платиха по време на кризата. Нуждаем се от радикални реформи, за да се отървем от старата олигархия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай