Трудна среща между ЕС и Турция

Трудна среща между ЕС и Турция | StandartNews.com

Лидерите на ЕС и Турция започнаха преговори за отрязване пътя на мигрантите към Гърция.

Ако турското правителство потвърди сделката, всеки нелегално пристигнал мигрант по море и суша в Гърция ще бъде връщан обратно на турска територия в рамките на 14 дни независимо дали е сириец или от друга националност. Задължението де юре и сега важи за Анкара, съгласно двустранния договор за реадмисия между съседните страни от 2002 г., но до момента не се изпълнява и за първи път има надежда, че премиерът Ахмед Давудоглу ще започне да го прилага:

Трябва да гледаме цялата картина - не само нелегалната миграция, а цялото бъдеще на континента. Турция е готова да работи с ЕС и също да бъде негов член. Надявам се днес да разгледаме и присъединителния процес на Турция, за да се поздравим с успех, каза преди официалния обяд Давудоглу, съобщи БНР.

Междувремнно РИА Новости предаде, че Турция ще поиска от ЕС 20 милиарда евро, вместо три, в замяна на помощ при разрешаването на миграционната криза.

Турската делегация е предложила на участниците в днешната среща на високо равнище да приемат всички несирийски бежанци, които не са получили убежище в ЕС или са били заловени в турските териториални води. Дипломатически източници съобщават, че снощи, по време на подготвителната си среща с германския канцлер Ангела Меркел и министър-председателя на Холандия Марк Рюте турският премиер Ахмет Давутоглу е поискал от ЕС финансова помощ, надвишаваща първоначалната сума от три милиарда евро. Един от анонимните източници е заявил, че става дума за сума в размер на 20 милиарда.

Освен това, в замяна на разширения прием на мигранти Турция иска режим на безвизово придвижване между себе си и ЕС още през юни, а не през октомври, както бе планирано по-рано.

Новите искания на Давутоглу са довели до промяна на графика на срещата на високо равнище, която може да продължи и до края на деня.

По данни на ЕК тази сутрин по гръцките острови е имало около 3 хиляди души, а общо мигрантите в Гърция са над 60 хиляди.

В замяна, Анкара иска за всеки приет обратно от Гърция сирийски бежанец друг да бъде приеман на доброволни начала по квоти от Германия, Австрия и още няколко северни и западноевропейски страни. Ако Турция спре потока през морето, това ще облекчи гърците, след като границата с Македония бе затворена за бежанците.

България остава бдителна, ако мигрантите се пренасочат към нашата граница, стана ясно от премиера Бойко Борисов.

Към момента можем да бъдем спокойни, но в същото време трябва да бъдем изключително бдителни и затова сме поставили и достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и да можем да очакваме вълна ако идва, превантивно да я спрем. Очаквам сега, че Великобритания и други държави може да ни помогнат малко с техника. Разбира се с госпожа Кристалина Георгиева съм говорил, и с финанси, ако е необходимо да ни помогнат. Тази вечер натискът на границата беше 17 човека и ние веднага съответно или ги настаняват в центрове или ги връщаме.

Спорен остава текстът в заключителната декларация, с който се обявява Балканският миграционен маршрут за затворен. Гърция и други участници настояват това изречение да отпадне.

Междувременно европейски източник, пожелал да остане анонимен, от кулоарите на днешната среща на високо равнище в Брюксел между ЕС и Турция заяви, че преговорите ще бъдат трудни и продължителни, предаде ТАСС.

„Срещата ще продължи по-дълго от очакваното. Предстоят трудни и продължителни дискусии", каза източникът. Той съобщи, че изходът от срещата зависи много от предложенията на турския външен министър Ахмет Давутоглу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай