Събота,

Тръмп продължава битката за изборите в съда

От: Пламен Вълков -
A
A
A

 

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че няма да се откаже от съдебната битка срещу изборните нарушения в отделни щати, а екипът му се опитва да ускори разглеждането на делата. В интервю пред телевизия „Фокс Нюз“ той заяви, че нещата не са приключили и той и екипът му продължават напред.

Тръмп твърди, че е спечелил Пенсилвания, Мичиган и Джорджия, като същевременно отбелязва, че има продължаващо дело в Уисконсин. На въпрос относно гласуването в Изборния колеж в понеделник, когато името на президента трябва да бъде посочено официално, той призна, че времето го притиска и е притеснен, че на власт може да дойде „нелегитимен президент“.

„Ние ги хванахме в мошеничество“ , каза Тръмп по повод щаба на опонентите си демократи и припомни различни случаи на „мъртви“ гласоподаватели и незаконно подадени бюлетини по пощата.

Според него, изборите са били фалишфицирани, а демократите просто са „надхитрили“ републиканците. След проведените на 3 ноември президентски избори в САЩ, според официалните резултати демократът Джо Байдън получи подкрепата на повече от 270 от членовете на колежа. Това му е абсолютно достатъчно, за да обяви победата си над Доналд Тръмп.

Стопанинът на Белия дом, обаче, не признава поражениет оси и заяви, че ще се обърне към съда с искане за повторно преброяване на гласовете. Засега усилията на екипа на Тръмп не дават резултат. Според последните информации, за Байдън са гласували повече от 81,2 млн. избиратели, а за Тръмп – 74,4 млн.

На 14 декември членовете на Колежа трябва да се съберат в столиците на своите щати и да проведат собствено гласуване, резултатите от което ще определят името на бъдещия държавен глава на Съединените щати. Резултатите от гласуването на Колежа трябва да бъдат предадени на председателя на Сената до 23 декември, а на 6 януари те трябва да бъдат утвърдени от двете палати на Конгреса. Инаугурацията на новоизбрания президент ще се проведе на 20 януари.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички