Тръмп иска съюзниците да плащат за US-базите

Това означава, че цената за някои държави ще се увеличи поне пет пъти

Тръмп иска съюзниците да плащат за US-базите | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска съюзниците да плащат повече за американските военни бази на тяхна територия. Това съобщи Франс прес, като се позова на двама представители на Пентагона, пожелали да запазят анонимност.

Единият от тях каза, че Белият дом е натоварил министерството на отбраната със задачата да изчисли сумата, която може да бъде получена от съюзниците. Според агенция  Тръмп иска Германия, Япония и други страни, където САЩ имат военни бази, да платят по-голям дял от разходите, някъде около 50 процента, "за привилегията да ги приютяват". През януари Тръмп каза, че някои от съюзниците са "толкова богати че лесно биха могли да плащат цената за своята защита".

Това обаче означава, че цената за някои държави ще се увеличи поне пет пъти. На българска територия има 3 бази, които САЩ и България ползват съвместно - полигона в Ново село и военновъздушните бази ”Граф Игнатиево” и ”Безмер”.

Попитан за коментар по темата, Гарет Маркис, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, припомни, че американският президент "призова съюзниците от НАТО да изпълнят целта от 2 процента от БВП за своя бюджет за отбрана, което позволи 100 милиарда долара нови разходи" в тази област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай