Три дни купон в чест на Елизабет II

Три дни купон в чест на Елизабет II | StandartNews.com

Кралицата устройва пикник за 10 000 души в Лондон

Тридневни тържества в чест на британската кралица Елизабет Втора започнаха в Лондон. По традиция, датираща от над 250 години, официалният рожден ден на монарха се празнува в ден, различен от истинската дата, и обикновено е през лятото. Така два месеца след като кралицата навърши 90 години на 21 април, започнаха официалните чествания. Тридневното парти съвпадна и с рождения ден на съпруга на Елизабет II - принц Филип, който навърши 95 години днес.

Благодарствена служба в катедралата "Сейнт Пол", грандиозен парад по улиците на Лондон и пикник - обяд за 10 000 души, са само част от събитията в рамките на трите празнични дни, които продължават до неделя. Началото на тържествата бе поставено със служба в катедралата "Сейнт Пол", в която участваха епископът на Кентърбъри, премиерът Дейвид Камерън и 90-годишна британка, родена на същата дата като кралицата. Над 2000 души, включително цялото кралско семейство и още стотици гости присъстваха на церемонията. Сред гостите бяха лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, новият кмет на Лондон Садик Хан и премиерът на Шотландия Никола Стърджън. Премиерът Дейвид Камерън прочете цитат от Библията, а епископът на Кентърбъри Джъстин Уелби заяви, че Елизабет Втора е управлявала през времена на "война и трудности, на нестабилност и промяна". Друг специален гост бе 90-годишната британка Хилда Прайс от Кардиф, родена на същата дата като кралицата. Тя също прочете молитва, а по-късно разказа, че преживяла "шока на живота си", когато била поканена да участва в церемонията.

Тържествата продължават с още по-голяма сила днес, когато ще е официалният парад за рождения ден на кралицата. Над 1400 военнослужещи и 200 коня се очаква да участват в парада, заедно с 10 музикални оркестъра. Парадът ще започне от Бъкингамския дворец, ще премине по няколко централни улици на Лондон и ще завърши в двореца, като в края му членовете на кралското семейство по традиция ще се качат на балкона, за да поздравят поданиците си. Оттам те ще гледат и тържественото прелитане на самолети над британската столица.

В неделя кралицата ще е домакин на улично парти за 10 000 души. То ще е в чест на патронажа на кралицата на над 600 организации във Великобритания и британската общност. Гостите ще бъдат настанени на маси за пикник по улиците и в парка "Сейнт Джеймс", а на купона ще присъстват кралицата, принц Филип, принцовете Уилям и Хари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай