Тежка драма в Газа. Какво се случва с децата

Как се чувстват те

Тежка драма в Газа. Какво се случва с децата | StandartNews.com

Доклад от 2022 година сочи, че четири от всеки пет деца от Палестина, които живеят в ивицата Газа, страдат от депресия. Последната ескалация на напрежение в Близкия Изток и пълната блокада на хуманитарна помощ излагат на сериозен риск най-малките жители на Газа.

Колко палестински деца са убити или ранени?

Официалните цифри сочат, че до сряда, 11 октомври, жертвите в Газа са най-малко 950, като 260 от тях са деца. Според палестинския център за здраве около 10% от ранените 3726 души също са деца.

Данни, събрани от палестинската организация Defense for Children International, която се фокусира върху правата на децата, от 2005 г. насам шест военни офанзиви в Газа са довели до смъртта на поне 1000 деца.

Пълна блокада

Газа е подложена на пълна блокада на хуманитарна помощ. Това означава, че жителите на Ивицата нямат електричество, газ, храна и вода. Децата са изключително тежко засегнати от тази ситуация.

Липсата на чиста вода, която да покрие санитарните им нужди, допълнително влошава психичното и физическото им здраве. Според различни организации липсата на храна кара децата да прибягват до опасни методи за набавянето ѝ, като например да навлизат в зони, които израелската армия атакува често.

Психично здраве

Според доклад от 2022 г., изготвен от организацията Save the Children, четири от всеки пет деца, които живеят в ивицата Газа, страдат от депресия, чувство на тъга и страх. Повече от половината имат суицидни мисли.

Децата в Газа са подложени и на травмата да виждат с очите си смъртта на други деца.

59% от децата отказват да говорят, а 48% имат проблеми с концентрацията. 84% посочват, че ги е страх, а 80 на сто са нервни.

78% изпитват ежедневна мъка, а 77 на сто са постоянно тъжни.

 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай