Тежък момент за гърците, очертава се тъжен Великден

Очаква се цената на традиционното за Великден агнешко да достигне 15 евро за килограм

Тежък момент за гърците, очертава се тъжен Великден | StandartNews.com

Тази година гърците ще могат да отбележат най-почитания от всичките си празници, Великден, почти нормално след като две години заради пандемията бяха наложени редица ограничения. Правителството на Кириакос Мицотакис съобщи, че разхлабва мерките срещу разпространението на ковид в навечерието на летния туристически сезон.

За да подпомогне туристическия сектор, който е сред основните двигатели на икономката, кабинетът отменя временно здравните сертификати и задължението да се носят маски. Решенията са продиктувани от успокояване на епидемиологичните показатели и общата тенденция в Европа. Мерките обаче ще се преразгледат в края на август и е твърде вероятно отново да бъдат въведени ограничения през есента.

Опасенията, че отбелязването на Великден може да доведе до нов ръст на новозаразените вероятно е причината, поради която разхлабването на мерките ще се случи след големия религиозен празник. Заради това въпреки че достъпът до църквите ще бъде свободен, той ще става при съществуващите в момента здравни протоколи. А именно – предоставяне на здравен сертификат или негативен резултат от тест за КОВИД-19. Маските също са задължителни за всички с изключение на църковните служители по време на службата.

И ако възможността да влязат в църковните храмове донякъде внася успокоение за гръцките граждани в условията на днешните неспокойни времена, едва ли така седи въпросът с традиционната великденска трапеза. Скокът на цените на хранителните стоки е стряскащ за много от хората, които са свикнали да отбелязват Великденските празници с богати маси.

Според изследване на Института на потребителите (ИНКА) тазгодишната трапеза ще е с 35% по-скъпа и ще излезе на гръцките домакинства близо 300 евро.

Следващата седмица се очаква цената на традиционното за Великден агнешко месо да достигне 15 евро за килограм. Поскъпването на фуража е довел до скок на изкупните цени, като животновъдите продават килограм агнешко за около 10 евро. Докато стигне до потребителите, цената му се качва до 14-15 евро. Въпреки поскъпването на месото се наблюдава ръст в търсенето особено преди Великден, казват производители. Има тенденция агнешко да се купува дори месец преди празника, когато цената му е малко по-ниска, и да бъде замразявано във фризери.

Като опит да се овладее ситуацията с поскъпването на агнешкото от Гръцката конфедерация на собствениците на магазини за месо настояват с писмо до правителството да се определи максимална цена на месото. Според тях подобно действие ще е в полза на потребителите и би предотвратило стагнацията в сектора. Според изчисления на Института на потребителите (ИНКА) традиционната Великденска трапеза ще струва на гръцките домакинства 296,65 евро. В изчисленията влизат десет килограма агнешко месо за 130 евро, марули, домати, краставици, традиционните шишчета от чревца, сирене, боядисани яйца, безалкохолни и алкохолни напитки.

Към общата сметка за отбелязването на Великденските празници обаче трябва да се добавят повишените цени на транспорта, тъй като голяма част от гърците се завръщат по родните си места и празнуват в семейна обстановка. Скокът на цените на горивата увеличава значително транспортните разходи за всички, решили да пътуват.

На фона на влошаващата се икономическа ситуация правителството обяви, че дава по 200 евро за Великден за пенсионери и хора с ниски доходи. Министърът на финансите Христос Стайкурас съобщи, че през тази и другата седмица ще бъдат отпуснати 500 милиона евро за подпомагане на домакинствата и различни сектори на икономиката. Доколко обаче тези пари ще имат трайно отражение за финансовото стабилизиране на гражданите, все още не е ясно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай