Талибаните на крачка от Кабул

Превзеха без бой Джалалабад, осигуриха си връзка с Пакистан

Талибаните на крачка от Кабул | StandartNews.com

Талибаните са на крачка от Кабул. Силите им достигнаха на 40 км от афганистанската столица и офанзивата им не се забавя, предаде БНТ.

Днес талибаните поеха контрола над град Джалалабад, административен център на провинция Нангархар в Източен Афганистан, съобщи ТАСС с позоваване на „Ройтерс“ и афганистански служител в превзетия град. Според него "сблъсъци не се провеждат в Джалалабад сега, защото губернаторът се е предал на талибаните". Длъжностното лице отбеляза, че градът е предаден без нито един изстрел, за да се спаси живота на цивилни.

Преди това талибаните превзеха Мазар-и-Шариф - четвъртият по големина град. Според местни източници частите на армията са се предали първи и това не е дало шанс за съпротива на другите защитници на града. Той дава контрол върху целия Северен Афганистан.

В момента Кабул остана единственият голям град, който все още е под контрола на мастното правителство. А превземането на Джалалабад означава, че талибаните са си осигурили пътища на страната към Пакистан.

Много цивилни бягат към столицата. Има данни, че конфликтът вече е прогонил от домовете им над 250 000 души.

Западните държави бързат да евакуират служители от посолствата си.

В първото си обръщение към нацията президентът Ашраф Гани обяви за приоритет мобилизирането на въоръжените сили. Той обеща, че няма да се унищожи постигнатото през последните 20 години, на фона на спекулации, че ще подаде оставка.

Вчера американски бойни самолети удариха позиции на талибаните. А президентът Джо Байдън направи специално изявление, в което обяви, че "всички действия" на талибаните на територията на Афганистан, които застрашават американския персонал или мисията на САЩ, "ще бъдат посрещнати с бърз и решителен военен отговор" от Вашингтон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай