Таксим е празен

Таксим е празен | StandartNews.com

Истанбул. В нощта срещу 13-я ден на протестите в Турция полицията успя да опразни истанбулския площад Таксим, който се превърна в символ на антиправителствените демонстрации в страната. След цял ден на сблъсъци с полицията във вторник късно вечерта силите за борба с безредиците пусна булдозери на площада, които през нощта разчистиха барикадите на протестиращите.

Хората се преместиха към парка Гези и околностите. В същото време в сряда е планирана първа среща между организатори на протестите и премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Още от сутринта във вторник полицаите щурмуваха Таксим с водомети, сълзотворен газ и стрелба с халосни патрони, като се опитваха да раздробят протестиращите на по-малки групи. Сблъсъците се ожесточиха през нощта, когато на площада се събраха десетки хиляди демонстранти, които от своя страна замеряха полицията с камъни и коктейли Молотов. Призори в акцията се включиха и булдозерите. Кореспонденти на чуждите медии съобщиха, че полицията претърсва хората в околностите и конфискува телефони и записващи устройства.

Междувременно САЩ изразиха загриженост за случващото се в Турция. От президетството призоваха конфликтът да бъде решен чрез диалог, а властите да спазват човешките права, включително правото на свободно слово.

В сряда се очаква Ердоган да разговаря с някои от организаторите, като срещите трябва да продължат и следващите дни.

По данни на подразделението на международната правозащитна организация „Human Rights Watch" от началото на протестите са ранени около 5000 демонстранти и 600 полицаи. Загинали са четирима души, от които единият е полицай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай