СЗО с една добра и една лоша новина

Какво става с Ковид?

СЗО с една добра и една лоша новина | StandartNews.com

Случаите на COVID-19 по света спадат навсякъде, но пандемията не е приключила. Това се казва в седмичния доклад на Световната здравна организация за пандемичната обстановка по света, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица новите случаи на зараза са били под 4,2 милиона по света, а смъртните случаи на заразени с COVID-19 са били около 13 700, което е 5-процентен спад."Това е много окуражаващо, но няма гаранции, че тези тенденции ще се запазят", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

В доклада си СЗО отбелязва, че смъртните случаи на заразени с вируса са спаднали в Югоизточна Азия, Европа и Близкия изток, но са нараснали в Африка, Америките и Западно-Тихоокеанския регион.

Учени предупреждават, че коронавирусът ще продължи да се разпространява и в бъдеще, отчасти защото той успява все по-добре да заобиколи имунитета от ваксинацията и от минали инфекции. 

Експерти посочват като пример Китай, където властите тази седмица въведоха локдаун за 65 милиона души. 33 града, в това число и 7 провинциални столици, са под пълен или частичен локдаун в Китай. А случаи на зараза има в 103 китайски града, което е най-много от ранните дни на пандемията в началото на 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай