СЗО готви извънредно решение. Какво се случва

Ще го обявят най-рано в петък

СЗО готви извънредно решение. Какво се случва | StandartNews.com

Световната здравна организация провежда заседание на комисията си по извънредните ситуации днес, на която ще се реши дали има основание разпространяването на заразата с маймунска шарка да бъде обявено за световна извънредна ситуация, предаде Асошиейтед прес. Но някои експерти казаха, че решението на СЗО да се задейства чак след като болестта засегна Запада би могло да затвърди гротескните неравенства, появили се между богатите и бедните страни по време на пандемията от коронавируса.

Ако маймунската шарка бъде обявена за извънредна здравна ситуация в целия свят, това ще означава, че здравната агенция на ООН смята разпространяването на заразата за "извънредно събитие", има риск болестта да се разпространи през още повече държавни граници и вероятно трябва да бъде даден отговор на световно ниво. Това би дало на маймунската шарка същия статут като пандемията от КОВИД-19 и продължаващите усилия за ликвидиране на полиомиелита.

СЗО каза, че не очаква да обяви резултатите от заседанието на комисията преди утрешния ден.

Много учени се съмняват дали решението на комисията би помогнало за ограничаване на епидемията, тъй като развитите страни, в които се съобщава за най-много случаи, вече вземат бързи мерки за спиране на заболяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай