Светът притихна в очакване на Америка

Два съдбовни въпроса чакат отговор от Междинните избори в САЩ, напрежението взима връх

Светът притихна в очакване на Америка | StandartNews.com
  • Старите играчи се завръщат на геополитическата сцена
  • Два съдбовни въпроса чакат отговор от Междинните избори в САЩ, напрежението взима връх

 

Само за последната седмица трима стари играчи се върнаха на политическата сцена на света. Латинска Америка приветства отново ексцентричния марксист Лула да Силва като президент. В Дания лявоцентристкият блок върна властта на бившия премиер Мете Фредериксен. В

Италия Силвио Берлускони вече седна на стола на посредниците за войната. В Израел пък успеха на партията "Ликуд" изкачи до премиерския пост незабравимия Бенямин Нетаняху в петия пореден вот в страната за последните три и половина години.

Идва ли нова червена вълна в Америка, която носи реванш на Тръмп? Това ще стане ясно до дни, когато 170 милиона американци се готвят да подадат гласа си в избори за двете камари на американския Конгрес. Отговорът на 8 ноември ще определи политическото бъдеще и на настоящия, и на бившия президент.

Страстите са нагорещени

Това е състезание, което ще определи посоката на САЩ за следващите две години, засягайки всичко - от правото на аборт до разследванията на бунтовете в Капитолия от 6 януари 2021 година. Резултатът от вота може да затрудни остатъка от първия, може би и единствен, мандат на Джо Байдън. Изборите ще бъдат решаващ фактор за това дали Доналд Тръмп ще се кандидатира отново за Белия дом през 2024 година.

Междинните избори (midterms) в САЩ са известни със своята непредсказуемост и този път състезанието не е лишено от странности. Много американски знаменитости се хвърлиха в надпреварата, а стотици са и кандидатите републиканци, които по команда от Тръмп отричат резултатите от изборите за президент през 2020 г., за които смятат че са спечелени от него. Подкрепяйки тях и някои ултраконсервативни каузи на републиканците, Тръмп полага основите за обявяване на своята кандидатура за изборите през 2024 година.

Докато кампанията навлиза във финалния си спринт, опасенията относно икономиката, престъпността, имиграцията и дори възрастта на Байдън изложиха партията му на риск от загуба на крехкото мнозинство, което тя има в двете камари на Конгреса.

Какво са междинните избори в САЩ?

Междинните избори се провеждат две години след четиригодишен президентски мандат. Въпреки че Байдън не може да бъде преизбран до 2024 г., междинните избори са ясен барометър на националното настроение и почти винаги са референдум за действащата администрация.

Всичките 435 места в Камарата на представителите са на тезгяха, както и 35 от 100-те кресла в Сената (сенаторите имат шестгодишен мандат, а съставът им се обменя с по една трета на всеки две години). Американската демокрация работи така, че законите първо минават през Камарата на представителите, а след това трябва да бъдат одобрени и от Сената.

В момента в долната камара демократите имат 219 места, а републиканците 211. Останалите 5 места бяха овакантени през мандата. Нещата не изглеждат добре за Джо Байдън и демократите, а републиканците вече са се приготвили за реванш.

В Сената демократите имат 50 места (48 партийни и 2 безпартийни, които гласуват с тях), както и републиканците, и държат мнозинството само по силата на това, че вицепрезидентът Камала Харис има решаващия 101-ви глас. Републиканците имат нужда само от едно допълнително място, за да спечелят контрола.

Какъв е залогът?

Казано просто - посоката, в която ще поеме страната през следващите две години.  Произвеждани две години след президентските, тези избори на практика се превръщат в референдум за обитателя на Белия дом. Много рядко се случва партията на президента да избегне наказателен вот.

Джо Байдън се опитва някак да убеди американците, че с предстоящото гласуване ще направят по-скоро "избор" какво да е бъдещето на проблема с абортите или с еднополовите бракове - все теми, по които е обещал да прокара закони, използвайки мнозинството на партията си в двете камари на Конгреса.

Обвиняван, че се е отклонил от приоритет номер едно на избирателите - инфлацията, демократът контраатакува като обвини опонентите, че ще "съсипят икономиката". Посланието му обаче трудно се възприема.

Според най-новите допитвания е твърде вероятно републиканската опозиция да спечели долната камара. Съдбата на Сената остава по-несигурна. Загубата на контрол върху Конгреса ще е тежко поражение за навършващия скоро осемдесет години президент.

За оптимизма, царящ в републиканския лагер, говори това, че "Голямата стара партия" (Grand Old Party, GOP), както я наричат в САЩ, вече се прицелва към мандати от окръзи, смятани за крепост на демократите. "Без вас няма да има червена вълна", повтарят кандидатите на консерваторите, за да въодушевят избирателите си. Червеното е цветът, използван от републиканската партия.

"Простият факт е, че партията, която контролира всяка от камарите, определя дневния ред", казва Гари Нордлингър, професор по политика в университета "Джордж Вашингтон". "Ако Байдън успее поне да запази Сената, той може да утвърди съдиите във Върховния съд и да ратифицира договорите, но ако няма нито една камара в Конгреса на своя страна, той губи способността да определя какъвто и да е дневен ред и става реактивен спрямо тях, вместо да бъде техен лидер."

Републиканците ясно дадоха да се разбере, че ако си върнат Конгреса, те ще осуетят работата на комисията, разглеждаща нападението на Капитолия от 6 януари 2021 г., и ще започнат свои собствени разследвания, включително относно предполагаемите финансови прегрешения на Хънтър Байдън - син на президента, и нахлуването в имението на Тръмп в Мар-а-Лаго.

Малките битки от голямата война

Съвсем конкретно изходът от войната за контрола върху Конгреса, захранвана със стотици милиони долари, се решава в една шепа ключови щати.

Всички прожектори са насочени към Пенсилвания, някогашен център на стоманодобива, където хирургът, мултимилионер и тв водещ Мехмет Оз, посветен в политиката от Доналд Тръмп, се изправя срещу гологлавия гигант и бивш кмет Джон Фетърман в битка за кресло в Сената. Двубоят им е решаващ, тъй като дори само от него може да зависи кой лагер ще надделее в горната камара на Конгреса. В събота в рамките на кампанията този щат ще бъде посетен от трима президенти на САЩ - Джо Байдън, Доналд Тръмп и Барак Обама.

Както беше и през 2020 г. Джорджия също е в центъра на апетитите. Демократът Рафаел Уорнок - първият чернокож сенатор, избран в този щат с тежко сегрегационно минало, ще се бори за преизбиране в съперничество с Хършъл Уокър, бивш спортист афроамериканец, подкрепян от Доналд Тръмп.

Както личи от анкетите, бившият държавен глава, удвоил усилията си в тази кампания, е вкарал в политиката кандидати с най-невероятен профил, а те в замяна му се кълнат в абсолютна вярност. Защото на карта е поставено и бъдещето на седемдесетгодишния политик - милиардерът републиканец не крие, че може да се кандидатира за президент на изборите през 2024 г., което отваря възможност да се повтори двубоят му с Джо Байдън отпреди две години.

От общо 552 републикански кандидати, които се кандидатират за един или друг пост, 199 напълно отрекоха резултата от изборите през 2020 г., т.е. за тях Байдън не е законен президент.

Какво тревожи избирателите

Според всички допитвания инфлацията е най-голямата тревога на американските домакинства. Републиканците обвиняват Джо Байдън и партията му за поскъпването на живота в страната. Демократите дълго време избягваха да засягат тази тема от страх да не си навредят. С риск да изглеждат откъснати от реалността. Под натиск от лявото крило на партията си да изпрати ясно послание, свързано с икономиката, Джо Байдън повтори тези дни, че "демократите градят една по-добра Америка в полза на целия свят".

По време на кампанията кандидатите демократи Докато демократите наблягат на темата за абортите, републиканския лагер ги цака с  престъпността. Лагерът на Тръмп обвинява демократите, че са неспособни да гарантират сигурността на американците. Демократите се опитаха да заглушат тези обвинения, като гласуваха през последните седмици поредица законопроекти, които се очаква да подобрят набирането и обучението на полицаи в САЩ.

Имиграцията е взривоопасна тема в САЩ и тя е още по-деликатна в дните преди вота. Републиканската опозиция обвинява демократите, че са превърнали границата с Мексико в решето. Защото от октомври 2021 до август 2022 г. САЩ са регистрирали задържането на тази граница над два милиона мигранти. Рекорден брой, включващ и рецидивисти, които са си опитвали късмета повече от веднъж.

Републиканците обещават на Америка и "бъдеще, основано на свободата", по-специално в училищата в цялата страна, станали през последните години обект на разпалени дебати във връзка с поставянето под карантина, носенето на маски, ваксинирането срещу Ковид-19, а и за преподаването на история, свързано с робството и дискриминацията. Позиция, която изглежда намира отклик сред избирателната им база.

Какво се очаква?

Междинните избори на 8 ноември няма да решат списъка от проблеми на американската демократична система. Много вероятно е те да влошат разделението в обществото, както вече се случва в много демокрации по света. В такива моменти възелът не се разплита, а се разсича. Кой ще държи меча, тепърва предстои да се види.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай