Светлина в тунела и сделка за Гърция до края на седмицата

Светлина в тунела и сделка за Гърция до края на седмицата | StandartNews.com

Лидерите от еврозоната изразиха надежда, че сделка може да бъде постигната в следващите дни за дълговете на Гърция. Това стана ясно след снощния извънреден съвет в Брюксел.

Представителите на страните членки на еврозоната се запознаха с новите гръцки предложения за реформи, които за първи път от началото на преговорите са допаднали на лидерите.

Атина трябва да плати 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд до края на седмицата, а ако това не се случи, станата може да напусне еврозоната. Кредиторите на Гърция са съгласни да предоставят нови средства на страната, но само срещу реформи.

"Ние се движим към споразумение", каза френският президент Франсоа Оланд. "Все още има какво да се свърши, всяко усилие трябва да е насочено към това, на срещата в сряда на финансовите министри на еврозоната решението да е пред тях", допълни той.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че новите предложения на Гърция са дали възможност за продължаване на преговорите, но предстои още работа, а "времето е кратко".

Изглежда е постигнат компромисен вариант, който предвижда удължаване на спасителната програма с шест месеца, отпускането на 18 милиарда евро спешни средства за гръцките банки и обещания за облекчаване на дълговете в бъдеще, информира БНТ.

За да получи това, правителството на Алексис Ципрас трябва да се съгласи на отстъпки за данъчната и пенсионната реформа, за които досега не даваше да се чуе и дума.

Международният валутен фонд Европейската централна банка и Европейската комисия отлагат от февруари насам отпускането на 7.2 милиарда евро на Гърция от преди това договорен заем.

"Аз съм убеден, че ние ще достигнем окончателно споразумение към края на тази седмица. Просто защото сме длъжни да постигнем споразумение тази седмица. Ние не можем,както се казва във футбола, да бавим играта", каза от своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата на еврогрупата в Брюксел.

Според информациите от Брюксел последното предложение на гърците предвижда повишаване на данъците в страната и вноските за социални осигуровки. Предвижда се и еднократно облагане на по-големите компании.

Финансовите министри от еврозоната ще проведат нова среща в сряда, в опит да постигнат окончателно споразумение за финансовата помощ за Гърция, преди срещата на европейските лидери на следващия ден. Това информира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай