Светът скърби за Нелсън Мандела

Светът скърби за Нелсън Мандела | StandartNews.com

Йоханесбург. След официалното потвърждение на новината за смъртта на Нелсън Мандела светът изказа съболезнованията си. Лидерът на борбата на южноафриканците срещу апартейда и борец за равенство, мир и човешки права почина през нощта след дълго боледуване. 

Президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума съобщи тъжната новина и заяви: „Нацията ни загуби най-великия си син. Смирението, отдадеността му и неговата хуманност заслужиха любовта ни".

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече Нелсън Мандела гигант на справедливостта и обикновено човешко вдъхновение. „Мандела показа, че е възможно в нашия свят и вътре у всеки от нас, ако вярваме, как да мечтаем и работим в името на справедливостта и човечеството", каза той.

Папа Франциск заяви: "Моля се примерън на покойния президент да вдъхнови поколенията южноафриканци да поставят справедливостта и общото благо на първо място в своите политически стремежи. Моля великия Бог да утеши и да даде сила на всички, които скърбят за загубата му." 

Президентът на САЩ Барак Обама почете Нелсън Мандела като „дълбоко добър" човек, който „взе историята в свои ръце и огъна арката на моралната вселена към справедливост". Обама съобщи, че ще отпътува за РЮА за погребението му.

„Заедно с народа на ЮАР ние в Германия се в траур за Нелсън Мандела. Неговото име завинаги ще бъде свързано с борбата срещу подтисничеството на неговия народ и победата над апартейда", се казва в изявлението на германския канцлер Ангела Меркел.

Британският принц Уилям нарече смъртта на Нелсън Мандела „изключително тъжна и трагична", веднага след като присъства на премиерата в Лондон на филм за живота на бореца срещу апартейда. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви: "Една голяма светлина угасна за света". 

Президентът на Бразилия Дилма Русеф почете паметта на Нелсън Мандела, посочвайки го като пример за борещите за справедливост и мир и го определи като най-великия лидер на 20-ти век.

„Светът изгуби велик лидер, който промени лицето на историята. Нелсън Мандела беше борец за човешки права, който остави своя белег във войната срещу дискриминацията и расизма", се казва в изявлението на израелския президент Шимон Перес.

Премиерът на Индия Манмохан Сингх нарече починалият тази нощ бивш президент на ЮАР Нелсън Мандела „истински пазител", който ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения и след смъртта си. 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви в четвъртък тридневен траур. Венецуелският президент нарича Мандела лидер на сражаващите се народи.

Президентът на Китай Си Дзинпин изрази дълбока скръб и съболезнования към южноафриканския си колега Джейкъб Зума във връзка със смъртта на бившия президент на Република Южна Африка Нелсън Мандела.

"Нелсън Мандела беше олицетворение на силата на човешкия дух, на непримиримостта към неправдата и нестихващата вяра в доброто. Той ще остане в историята като велик син на своя народ, на Африка, на човечеството, като пример, от който ние да се водим и като дело, което трябва да продължим с общи усилия", написа българският президент Росен Плевнелиев в съболезнователно писмо до южноафриканския си колега Джейкъб Зума.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким каза: "Светът загуби човека, който донесе дъга от възможности в една страна, която беше разделена на черно и бяло". 

Много държавни и обществени институции по цял свят свалят наполовина флаговете си в знак на почит към големия хуманист и борец за човешкото равенство Нелсън Мандела. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай