Светът осъди стрелбата в Копенхаген

Светът осъди стрелбата в Копенхаген | StandartNews.com

Хиляди думи на съпричастност получи Дания във връзка с двете атаки в Копенхаген. Много държави предлагат помощ на страната за разследването на терористичния акт.

Стрелбата в културния център в Копенхаген, където се провеждаше дебат, посветен на исляма и свободата на словото, е „терористичен акт", каза датският премиер Хеле Торнинг-Шмит, цитиран от БГНЕС.

„Дания днес стана жертва на циничен акт на насилие. Всичко ни кара да вярваме, че стрелбата е била политическо нападение и преди всичко терористичен акт", каза още той.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че в своите мисли е заедно с народа на Дания. Той бе един от първите политици, който изрази подкрепата си след кървавата драма в Копенхаген.

„Осъждам стрелбата в Копенхаген. Свободата на словото трябва да бъде защитавана винаги", написа Камерън в социалните мрежи.

Европа е потресена от терористичния акт в Копенхаген, каза от своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „Нашата решителност в борбата срещу екстремизма само се засили след случилото се. Ние ще се противопоставим на заплахата заедно", заяви той.

Терористичното нападение е насочено срещу свободата на словото и свободата на себеизразяване, изтъкна Туск.

Председателят на Европейския съвет изрази съчувствие и подкрепа към народа на Дания и към близките и роднините на загиналия и пострадалите.

Министърът на външните работи на Белгия също осъди остро стрелбата в Копенхаген. „Дидие Рейндерс осъди терористичният акт, който очевидно е извършен срещу шведския карикатурист Ларс Вилкс", стана ясно от пресконференция.

Белгия е единна с Дания в това, което се касае до защитата на свободата на словото и противодействието на насилието. Белгия ще положи всички възможни усилия за да помогне на датските власти да открият извършителите на атентата и те да бъдат изправени пред съда", пише в съобщение на белгийското външно министерство.

В Испания също осъдиха атентата и изразиха съпричастност с Дания. „Правителството на Испания изразява своите съболезнования към семействата и близките на загиналия, както и към народа и властите на Дания. Испания изразява пълна солидарност с датските власти и привързаност към защита на свободата на словото, която нито един насилствен акт не може да изплаши", се казва в съобщение на испанското външно министерство.

От своя страна САЩ изрази готовност да помогне на Дания относно разследването на стрелбата в Копенхаген.

„Ние се намираме в тесен контакт с нашите датски колеги и сме готови да предоставим необходимата за разследването помощ", заяви говорителят на Белия дом Бернадет Михен.
Премиерът на Австралия Тони Абът се присъедини към световните лидери осъдили стрелбата в Копенхаген.

„Правителството на Австралия строго осъжда стрелбата в Копенхаген. Мислите на всички австралийци са с народа на Дания. Също както и при кръвопролитието в Париж, нападението в Копенхаген има за цел една от нашите основни ценности- свободата на словото. Ние заставаме до правителството на Дания в съпротивата срещу този циничен опит за унищожаване на това фундаментално право.

Дания е партньор в международната коалиция, която се бори за унищожаването и окончателната победа над смъртоносния култ на ислямистите в Ирак и Сирия. Подобни атаки, както в Копенхаген и Париж само засилват нашата решителност да се борим срещу „Ислямска държава", както е известно злото", коментира Абът.

Журналистът от френското сатирично списание „Шарли Ебдо" Патрик Пелоа също коментира двата терористични акта. Той подчерта, че „Всички сме датчани"- отглас на „Ние сме Шарли" .„Те нападнаха както хората на изкуството, така и Франция. Ние трябва да се борим срещу фашизма на всяка цена. Тази вечер всички сме датчани", заяви Пелоа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай