Светът намалява военните разходи

Русия и Китай продължават да се въоръжават

Светът намалява военните разходи | StandartNews.com

Стокхолм. За първи път от 1998 г военните разходи в света са намалели през 2012 г. в сравнение с 2011 за първи път от 1998 г., гласи доклад на Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ).

Глобално военните разходи са намалели миналата година с 0,5 процента до 1,75 трилиона долара. Това явление се обяснява на първо място с намаляването на бюджетите за отбрана на западните страни, за разлика от Китай и Русия, които са ги увеличили, посочва СИПРИ.

"Свидетели сме на промяна в съотношението на военните разходи в света, която може би бележи начало на изместване на разходите за отбрана от богатите западни страни към държавите с бързо развиващи се икономики", отбелязва Сам Перло-Фрийман, директор на програмата на СИПРИ за военните разходи и производството на оръжия, и добавя "Все пак, САЩ и нейните съюзници отговарят за най-голямата част от военните разходи в световен мащаб, като само членовете на НАТО харчат около 1 трилион долара."

Военните разходи в Съединените щати, страната с най-голям военен бюджет - около пет пъти по-голям от този на Китай, са спаднали с 6 на сто и техният дял е бил под 40 на сто от глобалната сума на военните разходи за първи път от разпадането на Съветския съюз преди повече от 20 години, отбелязва СИПРИ.

През 2012 г. САЩ са похарчили за отбрана 682 милиарда долара. На второ място е Китай със 166 милиарда долара военни разходи, които са се увеличили с 8 на сто през 2012 г. Трета е Русия с 90,7 милиарда долара, която е увеличила с 16 процента военните разходи през 2012 г. Следват Великобритания, Япония, Франция, Саудитска Арабия, Индия, Германия и Италия. В Европа бюджетните ограничения в условията на финансовата криза, започнала през 2008 г., наложиха страните от НАТО да съкратят военните разходи с близо 10 процента в реално изражение.

"Всичко сочи, че военните разходи в света ще продължат да намаляват в следващите две-три години - най-малкото докато НАТО завърши изтеглянето от Афганистан в края на 2014 г.", добавя Перло-Фриман.

Източна Европа е районът с най-голямо увеличение на военните разходи - над 15 на сто. Украйна ги е увеличила с 24 процента, в Русия те ще продължат да растат в периода 2013-2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай